68 muuseumis avaneb Läti Vabariigi juubeli puhul ühisnäitus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: latvijasgadsimts.lv

68 muuseumi ühine juubelinäituse kannab riigi sajanda sünnipäeva puhul nime «Läti läbi aastasaja». Suurnäituset saab vaadata Riias ning sündmuse korraldas Läti Ajaloomuuseum.

Ainulaadsena 68 erinevas muuseumis samaaegselt avatud ning ühtse teemana Läti Vabariigi kujunemisloost kõnelev paaritunnine ajarännak toob näitusekülastaja läbi inimeste saatuste, poliitiliselt oluliste, samas igapäeva-asjade kaudu tänapäeva. Saatjaiks muuhulgas Läti rahvushümni esimene salvestus, videokaadrid Läti konservatiiv-liberaalse partei Läti Tee tegemistest ning Euroopa Liiduga liitumine.

Näitus "Läti läbi aastasaja" on riigi juubeliprogrammi tähtsündmus ning ootab külastajaid Läti Ajaloomuuseumis (Brīvības bulvāris 32, tõlkes Vabaduse puiestee) Riias.

Väljapanekus on rohkem kui 1500 ainulaadset Kurzeme, Sēlija, Vidzeme, Zemgale ja Riia muuseumidest pärit museaali.

Näitus ei jutusta üksnes neist aastakümnetest, mil Läti rahvusriik õitses, vaid heidab pilgu ka traagilistele, ebakindlatele ja kriitilistele hetkedele, mis hävitasid riigi ning õiguse teisiti mõelda. Tähelepanu on pööratud nii Läti olemuse kui ka selle järjepidevuse iseloomustamisele, väljapanek tutvustab Läti ühiskonna kujunemist selliseks, nagu me teame seda tänapäeval.

Näitusega koos avanes ka kaasav veebilehekülge "Sajandi album", kuhu kõik Lätimaa elanikud saavad lisada oma loo koos fotoga kas sündmusest või inimesest või perekonnale olulisest kohast. Kõik need lood kokku moodustavad avara pildi elust Lätis eri aegadel.

Läti kultuuriminstri Dace Melbārde sõnul on riigi juubeli auks sündinud ühisnäitus üks oluliseimad sündmusi alanud aastal. "Meie riigi sajandat aastapäeva tähistatakse tänu  ajaloolaste loomingulisele meeskonnale enam kui 60 muuseumist esile toodud ajaloo alase meistriteosega. Meil kõigil on põhjust olla tänulik sellise loo eest," rõhutas Melbārde. Viidates näituse erakordsusele, tõi kultuuriminister välja ka kõigile lätlastele avanenud  võimaluse jagada digimuuseumi vahendusel oma perekonna ajalugu.

Digimuuseumis on hetkel nähtaval enam kui 500 fotojutustust.

Näituse on kujundanud kunstnikud Inguna ja Holgers Eleri rahvusvaheliselt tunnustatud disainistuudiost H2E.  Juubeliprogrammi suurekspositsioon on avatud 2021. aastani.

Näituse idee lähtus küsimusest: kuidas selgitada Läti olemust? Ajarännaku kujundanud kunstnikepaari sõnul on see küsimus just nüüd, Läti Vabariigi 100. aastapäeva puhul taas  täiesti ajakohane. Eriti kui mõelda, et viimase 100 aasta jooksul on Läti olemus ning selle ratsionaalne ja emotsionaalne tähendus jõudnud mitu korda muutuda.

Näituse osad:

  1. Tutvustus: Maa. Inimesed. Rahvus.
  2. Tee Läti riigini. Esimene maailmasõda (1914-1918)
  3. Kaitstes Läti omariiklust. Iseseisvussõda (1918-1920)
  4. Läti kujunemine. Demokraatlik vabariik (1920-1934)
  5. Lätlaste Läti. Kārlis Ulmanise autoritaarne režiim (1934-1940)
  6. Allasurutud riik. Teine maailmasõda (1940-1945)
  7. Läti hävitamise katsed. Stalinism (1945-1953)
  8. Läti kui eraldi üksus Nõukogude Liidu süsteemis (1953-1986)
  9. Igatsus omariikluse järele. Läti iseseisvuse taastamine (1986-1991)
  10. Demokraatia väljakutsed. Luues kaasaegset Lätit (1991-2004)
  11. Kaasaegne Läti
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles