USA-s avati enneolematult suur Eesti-teemaline rändnäitus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2. juunist on Californias, maailma tippülikooli Stanfordi ülikoolilinnakus avatud Okupatsioonide muuseumi ainulaadne Eesti-teemaline rändnäitus Masters of our own homes: Estonia at 100.

Avamissündmus toimus Stanfordi kaubanduskeskuses, kuhu oli huvilisi kokku tulnud rohkem kui sadakond. Näituse avasid Okupatsioonide muuseumi nõukogu esimees Sylvia Kistler-Thompson, tegevdirektor Merilin Piipuu ja Eesti-Ameerika filmitegija James Tusty.

Tusty väljendas oma kõnes imetlusväärsust Eesti kultuuri vastu ning rõhutas kui erakordne on see, kuidas hoolimata Eestis toimunud aastakümnete pikkusest Nõukogude okupatsioonist, on niivõrd hästi säilinud Eesti kultuur ja identiteet. Avamiskõnedele järgnes Eesti digitaalajastu teemaline paneeldiskussioon, milles osalesid president Toomas Hendrik Ilves, Rainer Sternfeld, Sten Tamkivi, Anders Hjemdahl, Camilla Andersson-Hjemdahl, Andrus Viirg ja Ott Kaukver.

Okupatsioonide muuseumi tegevdirektori Merilin Piipuu sõnul ei ole muuseumite tegevus täna enam piiratud selle seintega. «Okupatsioonide muuseumi eesmärk on inimestele üle maailma rääkida väikese Eesti lugu suures ajaloos ning meelde tuletada kui oluline, aga samas ka habras on vabadus. Näitus on meie kingitus välismaal elavatele eestlastele, et ka neil oleks koht, kus Eesti sünnipäeva tähistada ja mille kaudu oma sõpradele ja tuttavatele jutustada oma kodumaast. Ja muidugi, et kõik teisedki saaksid tutvuda 100. aastase Eestiga, meie ajaloo, kultuuri ja inimestega,» kõneles Piipuu.

Riigikantselei EV100 rahvusvahelise programmi juhi Jorma Sarve sõnul on rändnäituse näol loodud eriline paik, mis toob Eesti meie väliskogukondadele lähemale. «Eestil on palju, mille üle uhke olla. Olgu selleks siis meie ajalugu, inimesed, innovaatilised digilahendused või kultuur. Okupatsioonide muuseumi loodud ekspositsioon on hea meeldetuletus sellest, mida on Eestil pakkuda nii neile, kel on juba Eestiga oma seos. Kui ka suurepäraseks kohaks neile, kes Eestiga esimest korda tutvuvad,» rõhutas Sarv.

Näituse visuaalse ja tehnilise lahenduse koostanud Motor Agency loovjuht Andrus Kõresaar on kogu ekspositsioon loodud igas mõtte rändama. «Installatsiooni aluskujundiks on ringidest koosnevad tornid, mis moodustavad suurte piltidega näituse välise osa. See annab üldise ülevaate Eestist. Näituse siseküljed on aga tihedama temaatilise infoga, mis on mõeldud juba süvenevale vaatajale. Näitus on loodud rändama, nii et seda saaks terviksuurusest sõltumata kiirelt üles panna,» kirjeldas Kõresaar. 

Rändnäitust eksponeeritakse rohkem kui aasta jooksul neljas Põhja-Ameerika suurlinnas. Pärast läänerannikut rändab näitus edasi Torontosse, Bostonisse ja Washingtoni. Stanfordis jääb rändnäitus üles 6. juunini.

KES TEGID JA MILLISE?

Okupatsioonide muuseumi enam kui 500 ruutmeetrise ekspositsioonipinnaga rändnäitus on:

  • 12 meetrit lai,
  • 4 meetrit kõrge,
  • kaalub 4 tonni
  • koosneb 244 näitusepaneelist, millest igaüks jutustab killukese Eesti värvikast ja põnevast ajaloost.
  • Näitus on sündinud Okupatsioonide muuseumi eestvedamisel kodu- ja väliseestlaste koosloomes ja selle valmimisse on panustanud nii koolilapsed, ettevõtjad, kümned Eesti fotograafid kui ka mitmed teised Eesti muuseumid. 
  • Näituse konstruktsiooni teostas Viljandi Metall ja valguslahenduse Ledshop.
  • Näituse visuaalse lahenduse kujundasid: Andrus Kõresaar, Jaak Prints, Maris Kaskmann, Birgit Õigus ja Martin Lazarev.
  • Tekstid on kirjutanud Justin Petrone ja eestvedaja on Keiu Telve.

TOETAJAD: Rändnäitus valmis Okupatsioonide muuseumi eestvedamisel Riigikantselei EV100 maailmas programmi toetusel koostöös Stanfordi Ülikooli raamatukogu, Washingtoni Eesti saatkonna, Toronto Tartu Kolledži ja Bostoni Eesti aukonsulaadi ning eestlaste seltsiga USAs ja Kanadas

VAATA KA:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles