GALERII: Kumus avati juubeliaastaks loodud Michel Sittowi esimene isikunäitus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 8. juunist on Kumu kunstimuuseumis avatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud näitus "Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades". Eesti esimese rahvusvaheliselt tunnustatud renessansiajastu kunstniku Michel Sittowi isikunäitus on Washingtonist Tallinnasse jõudnud ning jääb vaatajatele avatuks kuni 16. septembrini.

"Juubeliaastal, 500 aastat pärast Sittowi eluaega, toob kunstniku isikunäitus haruldased tööd esimest korda tema kodulinna Tallinnasse," märkis EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. Tema sõnul on Sittowi näitus on EV100 juubelisuvekirgas tähtsündmus.

Washingtoni Rahvusgaleriis külastas näitust (28.01- 13.05) enam kui 60 000 vaatajat.

Näitus "Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades" on avatud Kumu kunstimuuseumi suures saalis kuni 16. septembrini. 

"Kumu suursündmuseks juubeliaastal ongi äsja avatud Michel Sittowi maalide näitus," tõdes Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme.

Kunstiajaloolased peavad Sittowit üheks silmapaistvamaks renessansiajastu meistriks, kelle looming on alles viimastel aastakümnetel taasavastatud.

"Seda erilisem on sündmus, et Sittowi maalid maailma suurematest kunstimuuseumidest ja erakogudest ühel näitusel EV100 juubeliaastal kokku saavad," märkis Helme.

Näituse raames ilmub kolm eritrükist. Juba ilmunud rahvusvahelise ingliskeelse näitusekataloogi on koostanud kuraatorid John Oliver Hand ja Greta Koppel. Kumu näituseks valmib ülevaatlik eestikeelne raamat Michel Sittowist, mis räägib ülevaate kunstniku elust, loomingust ja seostest Tallinnaga. Raamatu autor on kuraator Greta Koppel.

Lastele on Anti Saar kirjutanud ja Urmas Viik illustreerinud juturaamatu "Mina, Milda ja meister Michel". Kataloogi ja Michel Sittowi raamatu esitlus toimub Kumu aatriumis 9. juunil. Lasteraamatu esitlus pühapäeval, 10. juunil kell 13.

Näitusega kaasneb ka mitmekülgne lisaprogramm, millega on võimalik tutvuda Kumu kunstimuuseumi kodulehel.

Näituse kuraatorid on Greta Koppel Eesti Kunstimuuseumist ja John Oliver Hand Rahvusgaleriist Washingtonis.

KES ON SEE KUNSTNIK?

Tallinnast pärit maalikunstnik Michel Sittow oli 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopas nõutud ja kõrgelt hinnatud meister. Ta töötas paljudes õukondades Hispaaniast Madalmaadeni, erinevalt näiteks oma paiksemast kaasaegsest Leonardo da Vincist. Rändava eluviisi tõttu on jäljed Michel Sittowi tegevusest olnud laiali pillutatud, mille tulemusena vajus kunstniku isik pärast tema surma sajanditeks unustusse. Sittowi maale omistati pikalt oma aja kuulsamatele meistritele nagu Jan van Eyck, Albrecht Dürer või Hans Holbein. Tema ajalooline isik ja Tallinna päritolu taasavastati alles 1940. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles