Vorstipeo tõeline hing: "Jaanipäeva laulud" rändab filmisarjana läbi 1000 aasta

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanipäeva laulud – kontsert, laulupidu, etendus

Tartu lähiste Kardlas ja vana kiriku varemeis toimusid äsja rahvusvahelise üliõpilasfestivali Gaudeamuse tarvis filmivõtted. Sündimas on neljaosaline lühifilmide sari, mis jutustab lugusid suvistest pööripäevadest läbi 1000 aasta.

Kardlas ja Tartu Toomkiriku varemeist loodud võtteplatsil olid teiste hulgas Birgit Sarrap, Maarja Jakobson, Margus Jaanovits, Liisa Saaremäel, Karl Laumets ja Veiko Porkanen. 

Filmisarja käsikirja autor on kirjanik Indrek Hargla, lavastab Ain Mäeots ja kunstnikutööd teeb Maarja Meeru. «Jaanipäeva laulud» kunstiline juht on dirigent Kuno Kerge.

Mis on «Jaanipäeva laulud»?

«Jaanipäeva laulud» seob koorilaulu senisest laiemalt filmi- ja etenduskunstiga.

Kontsert, laulupidu ja lavastus on pühendatud jaanipäevale ja kolme Balti väikerahva suvise pööripäevade traditsioonidele. Laulupeol astuvad üles Baltikumi parimad üliõpilaskoorid ja -orkestrid. Kavas on tempokas repertuaar. Ettekandele tulevad paljude armastatud laulude kõrval ka uudisteosed ning uude kuude säetud tuntud laulud. «Jaanipäeva laulud» seob koorilaulu senisest laiemalt filmi- ja etenduskunstiga.

Kaader võtteplatsilt
Kaader võtteplatsilt Foto: Jaanipäeva laulud – kontsert, laulupidu, etendus

Vorstipeo tõeline hing

Programm põhineb Indrek Hargla kirjutatud neljal, mõtlemapaneval jutustusel. Lugude teema on üks: milline on meie jaoks jaanipäeva tõeline tähendus? 

Lavastaja Ain Mäeotsa sõnul on linastuv lugu helget hetkedega, ent kohati päris tõsine ja kurb. «Ent eelkõige on meie soov pööripäeva maagilist aega mõtestada ja näidata praeguse vorsti-grillimise-pidupäeva tõelist hinge,» rõhutas Mäeots.

«Jaanipäeva laulud» toimub 24. juunil kell 16.00 Tartu Lauluväljakul. Piletid laulupeole ja festivalile on müügil Piletilevis. Lauluväljakul avatakse ka suur Eesti toidu ala, kus pakutakse parimaid Lõuna-Eesti maitseid.

Rahvusvaheline üliõpilasfestival Gaudeamus toimub 22.–24. juunil ja osalemas on enam kui 4000 kõrgetasemelist lauljat, tantsijat ja muusikut kogu Baltikumist. Lisaks laulupeole «Jaanipäeva laulud» ja öisele tantsuetendusele «Jaaniöö müsteerium» toimub festivali raames veel palju muudki.

EV100 programmi kuuluv Gaudeamus ühendab jaanipäeva traditsioonid, valguskunsti, muusika, koorilaulu ning tantsu eriliseks vaatemänguks, mille sarnast pole Tartus varem korraldatud.

Gaudeamuse programmi vaata SIIT.

Projekti toetavad: EV100, Haridus- ja Teadusministeerium, Kultuuriministeerium, Tartu linn, Rektorite Nõukogu, Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ja Eesti Rahva Muuseum. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles