Pane kirja: RMK korraldab aegade suurima ühismatka

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

RMK korraldab Eesti 100. sünnipäeva tähistamiseks 6.–25. augustini suure ühismatka, millest saab osa võtta 650 inimest ning kokku läbitakse Eesti kuuest eri nurgast algavatel matkatrassidel 1800 kilomeetrit.

Matkad on jagatud etappideks, mille algus- ja lõpp-punktides saab matkaga liituda ja lahkuda. Liituda võib ka üheks või mitmeks etapiks. Juhendatavad matkarühmad alustavad liikumist matkateede otspunktidest Kauksist, Ähijärvelt, Penijõelt, Perakülast, Iklast ja Oandult ning kohtuvad 25. augustil Eesti matkapealinnas Aegviidus, kus peetakse lõpupidu.

Gruppe juhivad kogenud matkajuhid, teel tutvutakse ajalooliste lugude ja loodusväärtustega ning toimuvad ka õhtused lõkkeloengud. RMK suurel ühismatkal osalemiseks on vajalik eelnev registreerumine, mis on avatud 30. juunini.

RMK külastuskorraldusosakonna juhataja Marge Rammo sõnul on ettevalmistused suureks ühismatkaks täies hoos.

"Inimestel tasub seekord puhkust planeerides mõelda tavapärasest erilisema formaadi peale, tulla matkama ja saada ainulaadne kogemus," soovitas Rammo.

"Retkesid juhivad tuntud matkajuhid, näiteks legendaarne rännumees ja alpinist Alar Sikk veab 627-kilomeetrist rännakut Ähijärvelt Aegviitu. Mitme etapi kohad on juba täis, kuid paljudega on võimalik veel liituda," märkis ta.

Vabad kohad on näiteks:

  • Peraküla-Aegviidu lõigu Padise-Viigingite küla etapil,
  • Penijõe-Aegviidu lõigu Vana-Vigala-Rabivere etapil,
  • Ähijärve- Aegviidu Piusa-Kantsi etapil, 
  • Ikla-Aegviidu lõigu Kõrtsi-Tõramaa- Hiieveski etapil.

Matkal liigutakse mööda tähistatud RMK matkateed. Iga gruppi juhivad kaks matkajuhti, kes juhivad rühma teel olles. Ööbitakse RMK telkimis- ja lõkkekohtades matkajate endi kaasa võetud telkides ja magamisvarustusega. Ametlikesse liitumis- ja lahkumispunktidesse korraldatakse RMK poolt transport.

RMK kolme Eestit läbiva matkatee haru ääres on kokku kaardistatud 100 huvitavat ja olulist lugu, mis Eesti Vabariigi 100 aasta jooksul neis paigus aset on leidnud. Lisaks valmib "RMK 100" äpp, mis hakkab sisaldama kogu informatsiooni matkateel matkamise ja kultuuriobjektide kohta, aga ka erinevaid mänge.

Matkapäeva hind täiskasvanule on 9 eurot ja 7-13-aastastele 5 eurot. Hinna sees on  matkajuhi teenus, transport matkale ja matkalt ära, matkatoit kolm korda päevas ning varustuse ja jalgrataste transport. Täpse info matkalõikude ja registreerimise kohta leiab SIIT.  

ÜHISMATKA ETAPID 

  1. 6.–25. august: Ähijärve-Aegviidu Matk Ähijärvelt Aegviitu on matkaürituse pikim. See kestab 20 päeva ning on 627 kilomeetrit pikk. Matkajuht on Alar Sikk. Teele jäävad Karula rahvuspark, Piusa koopad, Suur ja Väike Taevaskoda, Tinaliiva liivik, Võlingi allikad. Rada on jaotatud viieks etapiks.
  2. 12.–25. august: Kauksi-Aegviidu Matk Kauksist Aegviitu on 396 km pikkune ja kestab kaks nädalat. Matkajuht on Andre Kaur. Teele jäävad Peipsi järv, Agusalu kriivad, Valaste juga ja Põhja-Eesti pankrannik, Neeruti mäed. Matk on jaotatud neljaks etapiks.
  3. 16.–25. august: Peraküla-Aegviidu Teekond Perakülast Aegviitu on 188 kilomeetri pikkune ning kestab kümme päeva, matkajuht on Tõnu Pihelgas. Teele jäävad Peraküla rand, Rummu järv, Saula siniallikad. Matk on jagatud kolmeks etapiks.
  4. 17.–25. august: Ikla-Aegviidu Teekond Iklast Aegviitu on täpselt 300 kilomeetri pikkune ning kestab üheksa päeva. Matkajuht on Kaidi Jõesalu. Teele jäävad Liivi lahe liivarannad, Pärnumaa nõmmemetsad, Laiksaare lammimets, Soomaa rahvuspark, Hüpassaare ja Loosalu raba, Paunküla veehoidla. Rada on jagatud kolmeks etapiks.
  5. 18.—25. august: Penijõe-Aegviidu Matk Penijõelt Aegviitu kestab kaheksa päeva ning on 211 km pikkune. Matkajuht on Maarja Mirjam Rajasaar. Teele jäävad Matsalu rahvuspark, Kasari jõe luhad, Vana-Vigala hirvepark, Märjamaa järtad, Paunküla mäed. Rada on jagatud neljaks etapiks.
  6. 19–25. august: Oandu-Aegviidu Matk Oandust Aegviitu saab alguse Oandu külastuskeskusest. Rada on 77 kilomeetri pikkune ning matk kestab seitse päeva. Matkajuhid on Tiina ja Jaak Neljandik. Teele jäävad Lahemaa rahvuspark, Nõmmeveski ja Vasaristi juga, Viru raba, Kõnnu-Suursoo, Paukjärve oos, Jussi nõmm. Sellel rajal matkatakse ainult jalgsi ning liituda ja lahkuda on võimalik iga päev.

Vaata ka kõigi etappide kohta lähemalt RMK100.ee kodulehelt 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles