Muhu Väina regatt jõudis eelviimase etapiga Pärnusse

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast eilset , kuid paljude jaoks alles öösel lõppenud pikka etappi pakkus A. Le Coq 61. Muhu Väina regatt täna purjetajatele oluliselt lühema ja hõlpsama päeva Dermoshop/Confido Kihnu-Pärnu etapil. Keskpäeval Kihnu lähistelt rajale saadetud jahid läbisid ca üheteistkümne miili pikkuse distantsi võttes esmalt Sorgu lõunapoi ja siis Irmgardi läänepoi ning finišeerides kahe tunni pärast Pärnu lahel Tahkuranna ja Liu vahel, et jõuda õigeks ajaks EV 100 merepeole Pärnu Jahtklubis. Kiire ja lühikese võidusõidu parimad olid täna Tegu (Vilnius, Leedu), Adele (JK Baltsail), Lastochka (Orekhova harbour, Venemaa), Credit24 Reval Cafe (Kalevi Jahtklubi), Liliann (Saaremaa Merispordi Selts), Wenna (Kalevi Jahtklubi) ja Linda (Kalevi Jahtklubi).

Kuna etapp oli väga lühike, siis sõitsid nii mitmegi grupi kiiremad jahid teistele ette finishiaja, millest hakkas tiksuma teiste jaoks finisheerimise ajalimiit. Paraku oli see ebameeldiv üllatus päris mitme grupi aeglasematele jahtidele, kes seetõttu ka enne kontrollaega finisheerida ei jõudnud ja said protokolli kirja DNF ehk mitte lõpetanud. Huvitav oli ka asjaolu, et tänased korrigeeritud aegade vahed esimese ja teise koha jahtidel olid vaatamata lühikesele sõiduajale suhteliselt pikad – pooleteisest minutist kuni viie minutini.

Esimese etapivõidu sai kirja ORC I grupis Jurgis Janulionise jaht jaht Tegu Vilniusest, olles üldkokkuvõttes kuue etapi järel üldarvestuses neljandal kohal. Nii ESTLYS II grupis võidu võtnud Margus Beljakovi jahile Liliann Saaremaa Merispordi Seltsist, kui ka ESTLYS III grupi võitja Wenna jaoks Kalevi Jahtklubist, oli see esimene etapivõit tänavusel regatil. Mõlemad jahid on üldarvestuses väga lähedal ka poodiumikohale.

„Meile meeldis tänane sõit,“ ütles jahi Tegu kapten Jurgis Janulionis. „Otsustasime valida keskmise kursi, mitte kaldudes ei paremale ega vasakule, ning see tasus end ära. Ja see võit on meeskonna, mitte minu võit!“  Oleg Egipte jahilt Wenna jaoks oli see selle paadiga esimene Muhu Väina regatt ja ka esimene etapivõit. „Me tegime hea stardi, meil natuke vedas ja nii see tuli. Tegime vähem vigu kui teised ja ka õnn oli meie poolel. Kristjan Männa jahilt Liliann kommenteeris tänast sõitu ja võitu: „Meile sobib vaikse tuulega krüssamine, olime õigel ajal õiges kohas ja tuulevaikimise ajal olime täpselt generaali peal. Olud olid meile soodsad, tegime õiged paudid õige koha peal ja ka tehnilised viperused meid ei kimbutanud,“ oli sõiduvõitja rõõmus.

Enne viimast etappi üldarvestuses punktidele otsa vaadates käib kõige tihedam rebimine Eesti meistri tiitlile võistlevatel Folkbootidel. Siin on võrdselt kaheks punkti Kalevi Jahtklubi jahtidel Linda Pertti Neeroga roolis ja Tiit Riisalo jahil Lind, kuid Linda on juhtimas ühe võrra rohkema esikoha tõttu. Kahepunktised vahed üldkokkuvõttes on kahes grupis – ORC II grupis on juhtimas jaht Adele (Aleksandr Karboinov, JK Baltsail) ja teisel kohal jaht Jazz (Viljar Sepp, Kalevi Jahtklubi). ESTLYS I grupis on kahe punktiga juhtimas jaht Katarina Jee (mart Tamm, Saaremaa Merispordi Selts), teisel kohal Credit24 Reval Cafe (Eero Pank, Kalevi Jahtklubi). Kolmepunktiline edu on ORC I grupi jahil Sugar 2 (Marjaliisa Umb, Pärnu Jahtklubi) jahi Forte (Tammo Otsasoo, Kalevi Jahtklubi) ees. Sama suur edu on ka jahil Tessa (Alar Ivanson, Kalevi Jahtklubi) naiskonna Equipe du Piloilleri (Anne-Mari Luik, ROPK/ Kalevi Jahtklubi) ees. ORC III grupis juhib kuuepunktilise eduga Bailarina (Andrejs Buls, RSSC, Läti) ja ESTLYS III grupis on liidril Liliann (Margus Beljakov, Saaremaa Merispordi Selts) kaheksapunktiline edumaa.

Täna õhtul on Pärnu Jahtklubis pidu – EV 100 merepidu, mille käigus saavad pärjatud regati kahe etapi  parimad – Loodus Investi Kärdla-Kihnu ja Dermoshop/Confido Kihnu-Pärnu etapi võitjad. Lisaks saavad kõik purjetajad kokku ühise õhtusöögilaua taga ja EV100 merepeole annab õhtul hoogu Anna Kucinsky bänd.

Laupäeval, 14. juulil on Pärnu lahel tänavuse aasta regati viimane võidusõit. Kell 10 algaval lühirajasõidul sõidetakse Sportland Eesti / Helly Hanseni auhindadele. A. le Coq 61. Muhu Väina regati võitjad ja Eesti meistrid ORC III ja Folkboot klassides pärjatakse Pärnu Jahtklubis hilisel pärastlõunal.

Dermoshop/Confido etapi esikolmikud gruppide kaupa:

ORC I 
1. TEGU LTU2235 Jurgis Janulionis, Vilnius Yacht Club 
2. MINNI EST50 Andres Aavik, Kalevi Jahtklubi 
3. FORTE EST 475 Tammo Otsasoo, Kalevi Jahtklubi

ORC II 
1. ADELE EST467 Aleksandr Karboinov, JK Baltsail 
2. SILVA EST407 Urmas Salu, Kalevi Jahtklubi 
3. MATILDA3 EST462 Koit Pauts, Haapsalu Jahtklubi

ORC III 
1. LASTOCHKA RUS177 Aleskandr Evseev, Orekhova harbor 
2. LEILA EST242 Priit Põldmaa, Kalevi Jahtklubi 
3. BAILARINA LAT359 Andrejs Buls, RSSC

ESTLYSI 
1. CREDIT24 REVAL CAFE EST703 Eero Pank, Kalevi Jahtklubi 
2. TUULE EST408 Kristjan Mugra, Pärnu Jahtklubi 
3. LADY BIRD EST299 Johannes Puusepp, Pärnu Jahtklubi

ESTLYS II 
1. LILIANN EST396 Margus Beljakov, Saaremaa Merispordi Selts 
2. EQUIPE DU PILOILLERI 3 Anne-Mai Luik, ROPK/ Kalevi Jahtklubi 
3. TEMPER EST188 Harri Murd, Pärnu Jahtklubi

ESTLYS III 
1. WENNA EST698 Andrei Matvejev, Kalevi Jahtklubi 
2. MERCURIUS EST 45 Margus Tasa, Saaremaa Merispordi Selts 
3. KAIJA EST29 Annika Malva, Noblessneri purjetamiskool

FOLKBOOT 
1. LINDA EST42 Pertti Neero, Kalevi Jahtklubi 
2. LIND EST32 Tiit Riisalo, Kalevi Jahtklubi 
3. GRETA EST5 Martin Orav, Kalevi Jahtklubi

Etapi ja koondultemused 

Regati pildigaleriid 

Intervjuud ja videod 

A. Le Coq Muhu Väina regatti korraldavad Kalev Jahtklubi ja Pärnu Jahtklubi koostöös Eesti Vabariik 100 korraldustiimi ja Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu Väina regati toetajad on A. Le Coq, Postimees/Eesti Meedia, Helly Hansen/Sportland, DSV, Volvo Trucks Estonia, Amserv/Toyota, Alexela, Pro Marine, Dermoshop, Confido, Loodus Invest, OlyBet, Rahva Raamat, Haven Kakumäe, Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste, Pärnu linn, Hiiumaa Vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles