Eesti juubeliaastal teevad Hiiumaa kodukohvikud taas ajalugu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa kodukohvikutefestival kasvas välja Kärdla kohvikutepäevast. Fotomeenutus aastast 2017. aasta maiustusest.
Hiiumaa kodukohvikutefestival kasvas välja Kärdla kohvikutepäevast. Fotomeenutus aastast 2017. aasta maiustusest. Foto: Kodukohvikute päev

Eesti juubeliaastal avatakse Hiiumaal 40 kodukohvikut ning esmakordselt kutsuvad hiidlased külalised ka oma koju sööma. 2.-5. augustini toimuv kohvikutefestival on Eesti vanim omalaadne ning järjekorras juba kaheteistkümnes.

"Hiiumaa kohvikutepäevad panid alguse kodukohvikute festivalide korraldamisele Eestis," sõnas Hiiumaa kohvikutepäeva peakorraldaja ja idee autor Ere Naat.

"Kunagise Kärdla kalevivabriku töötajaid hakati kohvijoomise kombe tõttu kohvilähkriteks hüüdma ja sellest ongi alguse saanud Hiiumaa kohvikutepäevade idee, mille teeb eriliseks iga kohviku lugu kohalikust ajaloost või kultuuripärandist, mis muudab Hiiumaa kohvikutepäevad retkeks nii hiidlaste olevikku kui ka minevikku."

Juubeliaastal on Hiiumaa kohvikutepäevadel avatud 40 kodukohvikut kõikjal üle Hiiumaa. Esimest korda toimub algatus "Söömaajad hiidlaste kodudes".

EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe rõõmustab, sest Eesti vanim kohvikutefestival teeb juubeliaasta puhul taas ajalugu.

"Seekord kutsuvad Hiiumaa pered oma koduhoovist juba lausa tuppa. Koduste söömaaegadega saab iga külaline tunda ennast pereliikmena ning loomulikult nautida ka head Eesti toitu," märkis Soe.

Hiiumaa kohvikutepäevad on ühtlasi esimene suurüritus Eestis, kus toimub biojäätmete äravedu. Kohvikutes kogutakse biojäätmed kompostitavatesse prügikottidesse. Samuti kasutatakse kompostitavaid ühekordseid nõusid, mis pärast ürituse lõppu kompostimisele viiakse.

Hiiumaa kohvikutepäeva peakorraldaja Ly Kaupsi sõnul on jäätmete tekkimine iga ürituse puhul vältimatu, kuid kohvikutepäeva korraldajad annavad endast parima Hiiumaa looduse hoidmiseks. Üritust toetavad mahetoodetega ka mitmed koostööpartnerid.

Rohkem infot kohvikute ja söömaaegade kohta kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles