Juulit veel jagub: plaanides minna hooga rändame laululooga ...

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes on pildil?
Kes on pildil? Foto: Foto: Krõõt Tarkmeel Photography, kunstnik: Anni Lindal.

Veel on juulikuud sobivalt alles, ent nüüd saab siililegi selgeks, et eestlane on laulurahvas. Ning et lauluväljak on üks kõige vahvam kogunemiskoht. Olgu ta siis pisike ja kauges külas või see kõige suurem, otse pealinnas mere rannal. Hea on teada, et ka muusikavaba tegemist leidub juhuks, kui siilid rahu vajavad.

ESMASPÄEV, 23. juuli

  • Kell 20 algab Pärnumaal Kabli külas ansambel Curly Strings kontsert. Kontsert on osa bändi juubelituurist, millega tähistatakse nii bändiliikmete 30-aastaseks saamist kui ka Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.
  • Algab väliseesti noorte keele- ja kultuurilaagri III vahetus Venevere puhkekülas. Laagris õpivad 13-18aastased Eesti päritolu ning teistes riikides elavad noored eesti keelt, suhtlevad laagrikeskkonnas eakaaslastega ning õpivad paremini tundma Eesti kultuurikeskkonda. Laager kestab 2. augustini.
  • 16.-29. juulini viibib pop-up merekool "Meresõber" Toilas. Juubelisuvel liigub mobiilne merekool koos juhendajatega kaheksasse Eesti paika nii rannikul kui ka sisemaal. Kolme aastaga on merekoolis käinud 1700 huvilist. Kursused toimuvad argipäeviti 16-19 ja nädalavahetuseti 10-19. 

TEISIPÄEV, 24. juuli

KOLMAPÄEV, 25. juuli

  • EV100 palverännak Pärnust Pilistverre jõuab oma lõpp-punkti. Rännates mööda Eesti ajaloos tähtsat rolli omanud paiku, tuletatakse meelde riigi minevikku ja tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

NELJAPÄEV, 26. juuli

  • Kell 19 toimub Hiiumaa muuseumi pikas saalis Hiiumaa Homecoming kammermuusika festivali avakontsert. Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kontsertsari toob saarele maailma tippmuusikud, kes esitavad muuhulgas ka tunnustatud Eesti heliloomingut. Avakontserdi kavas kõlavad aga Hope, Brahms, Franck ja Franṣaix.
  • Kell 19 algab Rapla kirikus XXVI Rapla Kirikumuusika Festivali avakontsert "Valgus ja Vari". Kuni 5. augustini toimuv Rapla Kirikumuusika Festival on Pille Lille Muusikute Fond (PLMF) kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ning kava on kõlab valdavalt Eesti heliloojate looming.
  • EV100 juubelimatkad:
    • kell 18 algab Kaberneeme sadamast jetimatk Kolga lahe saarele. Retkel tutvutakse Kolga lahel asuvate väikesaartega, kus esimese Eesti ajal olid külad, toimus tavapärane paadiehitus ja kalurikülade elu. 
  • 26.-29. juulil toimub Viljandis XXVI Viljandi pärimusmuusika festival. Festivali teema "Sajaga!" on seekord inspireeritud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevast. Peegeldades noort ja pulbitsevat energiat tulevad kokku noorema põlvkonna pärimusmuusikatähed ning tulevikutalendid kodu- ja välismaalt.

REEDE, 27. juuli

LAUPÄEV, 28. juuli

  • Kell 9 algavad Harjumaal Perila tallis ratsaspordi Eesti meistrivõistlused. 29. juulini kestvad meistrivõistlused on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ning võitjad pärjatakse EV100 erimedalitega. Samas toimuvad harrastajate meistrivõistlused ja Noorhobuste Tšempionaat koolisõidus.
  • EV100 juubelimatkad:
    • kell 10 algab kanuumatk Rannapungerja jõel. 7-kilomeetrine retk Jaruska sild (Lemmaku küla) – Rannapungerja marsžruudi pakub naudingulisi loodusvaateid ning kuulata saab matkajuhi pajatusi. Kogunemine Rannapungerjal Tuletorni kontserdi sissepääsu juures.
    • kell 12 algab kahepäevane süstamatk Pranglile ja Kolga lahe saartele. Kaberneeme sadamast startival matkal külastatakse Lisaks Pranglile avastatakse Koipse, Aksi kui ka Rammu saare loodust.
  • Kell 14.30 algab Prangli saare sadamakuuris suvelavastus "Eestirand. Lootuse kursil". Suvelavastus toob vaatajateni unustusehõlmas loo Eesti ajaloost, dramatiseeringu tuhandete Eesti inimeste kangelaslikust päästmisest ja õnnelikust pääsemisest 1941. aastal laevalt "Eestirand".
  • Kell 15 etendub Mooste mõisa folgikojas Eesti esimene professionaalse kaasaegse tsirkuse trupi lavastus "Igavikuline õhtusöök". Nostalgiline rännak viib vaataja Eesti muusika kullafondi saatel estraadikunsti ajalukku, eesmärgiga õpetada kogu Eesti tsirkust armastama.
  • Kell 17 algavad Võrumaal Kangsti IV kodukandipäev. 28.-29. juulini tutvustatakse piirkonna 100-aasta vanuseid talusid, toimub näitus "100 asja", kuulatakse saja-aastast lõõtspilli. Suur Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud pidu lõpeb sünnipäevatordi söömisega.
  • Kell 17 algab Hiiumaa Homecoming kammermuusika festivali teine kontsert, kus esitatakse koori- ja instrumentaalmuusikat. Kontserdi esimene osa toimub Kõpu suurkivi juures ja teine osa Kõpu Rahvamajas. Kontserdile pääseb bussiga, mis alustab Kärdla keskväljakult sõitu kell 16.
  • Kell 19 algab Käru kirikus XXVI Rapla Kirikumuusika Festivali kontsert "Laulud hingele". Esinevad Pille Lill (sopran), Kristina Kriit (viiul) ja Tiia Tenno (orel). Kuni 5. augustini toimuv Rapla Kirikumuusika Festival on Pille Lille Muusikute Fond (PLMF) kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ning kavas kõlab valdavalt Eesti heliloojate looming.
  • Kell 20 algab Tallinnas Vabaduse Väljakul Euroopa koorifestival EUROPA CANTAT XX Tallinn 2018 avakontsert. Lavale astuvad koorid üle maailma, esitamisele tuleb nii Eesti kui ka välismaiste heliloojate looming.

28.-29. juulini toimuvad Tallinnas Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistlused kergejõustikus. Eesti Kergejõustikuliit on kõik käesoleval aastal toimuvad Eesti meistrivõistlused pühendanud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

PÜHAPÄEV, 29. juuli

  • EV100 juubelimatkad:
    • kell 12 stardib Kohtla-Järve Spordikeskuse Jäähalli parklast tõukerattamatk Eestimaa Ruhris. Retk viib tõukeratastel tuuritama Kohtla-Järve töölisasunduste vahele, kus saab avastada selle põneva linna mitut palet.
    • kell 15 algab Kaberneeme sadamast süstamatk Pedassaarele. Pärast neljatunnist retke ootab soovijaid saun.  
  • Kell 15 algab Pühalepa kirikus Hiiumaa Homecoming kammermuusika festivali kolmas kontsert. Homecoming Ensemble esitab Joseph Haydn "Lunastaja seitse viimast sõna ristil" seades, mille on Juri Kasparov spetsiaalselt kümnele instrumendile teinud.
  • Kell 16 algab Prangli saare sadamakuuris suvelavastus "Eestirand. Lootuse kursil". Suvelavastus toob vaatajateni unustusehõlmas loo Eesti ajaloost, dramatiseeringu tuhandete Eesti inimeste kangelaslikust päästmisest ja õnnelikust pääsemisest 1941. aastal laevalt "Eestirand".
  • Kell 19 algab Hageri Vennastekoguduse palvemajas XXVI Rapla Kirikumuusika Festivali kontsert "Tulge tagasi, inimese lapsed". Vaimulikku rahvamuusikat esitavad Johansonid ja Krista Citra Joonas. Kuni 5. augustini toimuv Rapla Kirikumuusika Festival on Pille Lille Muusikute Fond (PLMF) kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ning kavas kõlab valdavalt Eesti heliloojate looming.
  • Kell 20 algab Tallinnas Alexela kontserdimajas kontsertlavastus "Eestimaa atmosfäärid". EV100 muusikaprogrammi raames sündinud suurteose keskmes on Eestimaa aastaring. Teos ühendab muusika, helid ja visuaalse silmailu meditatiivseks rännakuks läbi looduse. Laval on kõik üleriigilised noortekollektiivid. Kontserdi esmaettekanne toimus samas saalis 31. detsembril 2017 ning tuleb taasesitamisele Europa Cantat programmi raames.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles