Juubeliaasta toob Eestisse Euroopa suurima koorifestivali

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Swingles
The Swingles Foto: Promofoto

​Laupäeval, 28. juulil saab Tallinnas alguse Euroopa suurim rahvusvaheline koorifestival Europa Cantat 2018, mille avakontserdil Vabaduse väljakul astub üles The Swingles Suurbritanniast. Juubeliaastal esmakordselt Eestis toimuv festival toob Tallinnasse üle 4500 lauluhuvilise ja koorimuusikaeksperdi 50 riigist üle maailma.

"Suur rõõm on just juubeliaastal üle 4000 koorilaulja Eestisse külla kutsuda," sõnas Riigikantselei EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe.

Soe sõnul ei tule lauluseltskond tühjade kätega.  "Kingitusena Eestile toimub 3. augustil Tallinna Lauluväljakul kooripidu "Palju õnne, Eesti!", märkis ta.

Festivali programmis on kokku üle 100 kontserdi ning esitamisele tuleb 12 uudisteost.

Festivali eesmärk on peakorraldaja Kaie Tanneri sõnul kinnitada Eesti tugevat positsiooni maailma koorimuusika kaardil.

"Tallinnasse tulevad rahvusvahelised promootorid ja kontserdikorraldajad, kellele saame näidata meie kõrgel tasemel dirigentide ja kooride tööd ning heliloojate loomingut, tutvustada siinseid muusika salvestamise, koorilaagrite ja kontsertide korraldamise võimalusi," märkis Tanner.

Europa Cantat 2018 toimub 27. juulist 5. augustini Tallinnas ning kannab pealkirja "Miljon viisi laulmiseks". Esinejate seas on paljude teiste hulgas näiteks jazz-koor Vocal Line (Taani), Sise-Mongoolia noortekoor, Hong Kongi lastekoor. Ning muidugi ei puudu lavalt meie enda esinduskollektiivid: Estonian Voices, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor ning Vox Clamantis.

Festivali sõnum "Miljon viisi laulmiseks" viitab korraldajate sõnul ka muusika uuematele väljendusvahenditeke ning võimalusele luua seoseid teiste kunstivormidega.

Hariva suunaga festival väldib seetõttu ka teadlikult kooridevahelist võistlemist. Programmi kuuluvad hoopis õpitoad, enam kui 100 kontserti nii kontserdisaalides kui ka linnaruumis. Toimub ridamisi esiettekanded, eraldi on kavas ka dirigentide ja heliloojate programm ning noorte kultuurikorraldajate õppeprogramm. Teoks saavad Music Expo, rahvusvaheliste ja muusikaorganisatsioonide kohtumised. Tseremoniaalselt antakse üle ka Euroopa kooriloomingu auhind.

Festivali tipphetked:

  • 28. juuli kell 20 – Europa Cantat 2018 avakontsert Tallinnas, Vabaduse väljakul (tasuta);
  • 29. juulil kell 20 – Alexela kontserdisaalis kontsert "Eestimaa atmosfäärid";
  • 30. juulil kell 19.30 –  Tallinna vanalinna hoovides KooriÖÖ (tasuta);
  • 31. juulil kell 22 –  Alexela kontserdimajas The Swinglesi kontsert;
  • 1. augustil kell 20 – Kultuurikatlas Promenaadikontsert;
  • 3. augustil kell 19 – Tallinna lauluväljakul kontsert "Palju õnne, Eesti!" (tasuta);
  • 4. augustil kell 20 –  300 laulja ja ERSO esituses ning Tõnu Kaljuste dirigieerimisel kõlab Kaarli Kirikus Arvo Pärdi "Te Deum".

Festivali raames tulevad esiettekandele 12 teost, teiste hulgas   Galina Grigorjeva "Alliluja" (segakoorile) ja Tõnu Kõrvitsa "Windy Nights" (neidudekoorile).  

Festivali täisprogrammi leiad SIIT

Piletid saab Piletilevist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles