Juubelikingitus: Hiroshima festivalil linastub rekordarv Eesti animafilme

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: hiroanim.org

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistatakse juubelisuvel ka Jaapanis, sest Hiroshimas toimuval rahvusvahelisel animatsioonifestivali programmis linastub rekordarv Eesti animafilme. Festival toimub 23.-27. augustini.

"Nii mastaapset Eesti animafilmide fookust pole veel varem ükski festival ette võtnud," kommenteeris Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud ettevõtmist Eesti-poolne korraldaja Mari-Liis Rebane.

Rebase sõnul on tegemist on maineka festivaliga, mis toimub alates 1985. aastast ning mida võib lugeda maailma olulisemate animafestivalide hulka. Käesoleval aastal linastub festivali programmis üle 300 animatsiooni, mille hulgas on nii täispikad filmid, teleseriaalid, reklaamklipid kui ka animadokid.

"Eriliselt rõõmustab teadmine, et rahvusvahelisse võistlusprogrammi on seekord mahtunud lausa neli Eesti filmi ning rahvusvahelise žürii töös osaleb Eesti animatsiooni suurkuju Priit Pärn," märkis Rebane.

Festivali programmi on koostanud festivali direktor ja asutaja Sayoko Kinoshita, kes külastas 2018. aasta jaanuaris Eestit ning kohtus Tallinnas Eesti filmitegijatega.

"Põhjaliku uurimistöö tulemusena sündis fookusprogramm, mis moodustab kirju ja mitmekülgse ülevaate väga erinevatest režissööridest ning stuudiotest," kiitis  Rebane.

Hiroshimas nähtav fookus näitab Eesti animafilmi valdkonda mitmekülgsemana kui ükski teine festivalikese seda seni on võimaldanud. Eesti animatsiooni tutvustama ja publikuga kohtuma reisib pea 20 filmitegijat.

“Programmis näidatakse 35 mm filmirullide pealt ka mitmeid vanu animafilme, mida on suurelt ekraanilt harv võimalus näha. Filmide ettevalmistamine Jaapanisse jõudmiseks nõudis pingutust nii filmistuudiotelt, Eesti Filmi Instituudilt, Filmiarhiivilt kui ka Eesti Suursaatkonnalt Tokyos, kes kõik tegid omalt poolt parima selleks, et filmirullid Jaapanisse jõuaks," tunnustas Rebane. 

Eriti ootusärevaks teeb Rebase sõnul Eesti kinotegijaile festivali aga fakt, et Jaapanis saab maailmaesilinastuse Eesti–Iirimaa–Belgia täispikk stop-motion filmi "Kapten Morten lollide laeval", mis jõuab Eesti kinodesse märtsis 2019. 

Eesti režissöörid ja nende filmid on varemgi olnud Hiroshima festivalil esindatud: 

  • 1992. aastal osales festivali žüriis Rein Raamat;
  • hiljem on festivali programmi nõukogus osalenud Rao Heidmets;
  • varem on äramärkimisi pälvinud Priit Tender filmide eest “Viola” ja “Köögi dimensioonid” ning Rao Heidmets filmi eest “Instinkt”.
  • 2010. aastal said Priit ja Olga Pärn filmi “Tuukrid vihmas” eest Hiroshima eriauhinna
  • 2016. aasta festivalil tunnustas žürii Riho Unti ning Chintis Lundgrenit.

Festival toimub 23.-27. augustini Jaapanis, Hiroshimas. Sündmus kuulub  EV100 rahvusvahelisse programmi. Hiroshima animatsiooni festivali koordineerib Eesti Lühifilmi Keskus ShortEST koostöös Eesti Filmi Instituudi ning Eesti animatsioonistuudiotega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles