Kuula: Muinastulede öö kingib Eestile tulelaulu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Laikre ja Marek Sadama loodud "Tulelaul 2018"  kõlab üle Eesti 25. augustil kell 20.45
Piret Laikre ja Marek Sadama loodud "Tulelaul 2018" kõlab üle Eesti 25. augustil kell 20.45 Foto: Pixabay

Eesti mererandades süüdatakse Muinastulede ööl taas tuhandeid lõkkeid. Vee piiril luuakse tulede kett – sündmusest kujuneb EV100 suvise peonädala kulminatsioon. Lõkkerituaali saadab spetsiaalselt juubeliaasta auks loodud tulelaul. Laulu autor ja esitaja on Marek Sadam.

Nii kingib Muinastulede öö Eestile sünnipäevaks laulu, mida saavad kõik 25. augusti õhtul lõket süüdates kaasa laulda.

"Seda Piret Laikre loodud viisi kuulates jõdsid need sõnad minuni üsna lihtsalt – mõtlesin vaid sellele, mida soovin mere ääres lõkke juures teistele öelda. Nii väljendavadki laulu  sõnad sõnumeid, mida naaberlõkete ääres seisjaile edastada võiksime," kirjeldas laulu autor ja esitaja Marek Sadam.

Laul kõlab regilaul võtmes ning koos Marek Sadamiga kannab loo ette ansambel Sadamasild.

"Loodan, et neid sõnu üheskoos lausudes tekitame endis ja teisteski ühise positiivse tunde, mis kannab meid kogu järgneva aasta," märkis autor.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaik avaldas lootust, et uus tulelaul nakatab Eesti rahvast mistahes moel tuleketi süütamisel osalema.

"Iga inimene süütab oma lõkke nii nagu temale meeldib. Tänavu on lihtsalt võimalik seda teha ka üle Eesti teistega koos lauldes. Kutsume kõiki ühiselt lõket süüdates tulelaulu laulma," kutsus Vaik.

Laul kõlab 25. augustil kell 20.45 ka raadio Elmar eetris – nii on tervel Eestil võimalik üheaegselt kaasa laulda. Laulu sõnad leiab aadressilt muinastuled.ee. Samalt lehelt on võimalik ka leida-lisada oma lõkketule info.

Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks või pimedal ajal tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete ühise süütamise traditsioon sai alguse rohkem kui 25 aastat tagasi ja augustikuist sündmust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Sel aastal tähistatakse taasiseseisvumise aastapäeva EV100 suvise peonädalaga, mis toob Eesti inimesed ja nende sõbrad kokku mitmetele ühisüritustele. Peonädal algab 17. augustil esimese Eesti üldluulepeoga Rakveres ja lõpeb 25. augustil muinastulede ööga üle Eesti. EV100 suvise peonädala sündmused leiab veebilehelt www.ev100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles