Iiri rahvusmuusikute kingitus Eestile: kontserttuur 30 aastat hiljem

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline ristikhein seob ühte Eesti ja Iirimaa – ka 30 aastat hiljem.
Roheline ristikhein seob ühte Eesti ja Iirimaa – ka 30 aastat hiljem. Foto: Foto: pixabay.com

Eesti ja Iiri sõprussidemeid tähistav kontserttuur "ÉIREESTI 1988–2018". on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ning kuulub EV100 suvise peonädala programmi. Kontserdid toimuvad 16. augustil Tartus, 17. augustil Viljandis ja 20. augustil Tallinnas.

"1988. aastal leidis aset erakordne kultuurivahetusprojekt, mil toonast ENSV-d külastas esmakordselt 20 rahvamuusikut Iirimaalt ning paar kuud hiljem sõitsid Iirimaale Eesti tuntud kultuuritegelased ja muusikud, nende hulgas Priit Pedajas, Jaan Kaplinski, Kukerpillid, Johansonid ja paljud teised," meenutas Iirimaa suursaadik Frank Flood.

"Juubeliaastal tulevad Eestisse kaheksa rahvamuusikut Iirimaalt, kellest kolm – Brendan Begley, Seán Garvey ja Néillidh Mulligan – esinesid Eestis 30 aastat tagasi kontsertidel, mis võimendasid kahe rahva ühtekuuluvustunnet ja austust pärimusmuusika vastu," kinnitas suursaadik.

ÉIREESTI 1988-2018 kontserdid toimuvad:

Koos Iiri rahvamuusikutega astuvad üles perekond Johansonid, Celia Roose ja Indrek Kalda. Tallinna kontserdil liitub esinejatega ka Birgit Sarrap.

ÉIREESTI 1988–2018 kontserttuur on Iirimaa Suursaatkonna, Culture Irelandi, Tartu Linnavalitsuse, Tallinna Linnavalitsuse ja Tallinna Kultuuriameti ning Iiri ja Eesti rahvamuusikute kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Lisaks, 20. augustil kell 19 linastub Eestis esimest ja ainukest korda dokumentaalfilm "A Tale of Two Visits", mis jutustab 1988. aastal toimunud eestlaste ja iirlaste kohtumistest. Filmi on salvestanud Põhja-Iiri rahvusringhäälingu Ulster TV. Tasuta kinolinastus toimub kinos Artis. Filmil puuduvad eestikeelsed subtiitrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles