Üleskutse: tähistame Eesti sünnipäeva Eesti peotoitudega

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnipäevalaud aastal 1971. Pilt: Viktor Salme (ERM Fk 2644:8444)
Sünnipäevalaud aastal 1971. Pilt: Viktor Salme (ERM Fk 2644:8444) Foto: Allikas: Eesti Rahva Muuseumi kogu

2018. aastal tähistame ühiselt Eesti Vabariigi juubeliaastat ning septembris toimub ka Eesti toidu kuu. Sel puhul kutsuvad Maaeluministeerium ja Eesti Rahva Muuseum (ERM) kõiki osalema suurel toidupärandi kogumisvõistlusel "Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna".

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on juubeliaastal toimuv Eesti toidu kuu sünnipäevakingitus 100-aastasele riigile.

"Ent ühtegi sünnipäeva ei saa aga pidada korraliku peolauata ning nii sündiski Maaeluministeeriumil ja ERMil idee koguda kokku eestlaste peolaua lood ja jäädvustused. Need lood on osa meie toidukultuurist ja nende säilitamine on kingitus Eesti Vabariigile," sõnas minister.

"Toit on osa meie kõigi elavast kultuuripärandist. Peolauaga seotud lood ja pildid avavad akna rahva minevikku tänapäeva üksikinimese ja pere vaatepunktist. ERMil aitab kogutav materjal uurida ja vahendada kultuuri muutumist ja järjepidevust – neid mustreid, mis saja aasta jooksul on Eesti argielule andnud ainulaadse näo," ütles ERMi teadur Anu Kannike.

Kogumisvõistlusele oodatakse fotosid sünnipäevalaudadest ja -peolistest koos andmete (aasta, koht, kelle sünnipäev) ja kommentaaridega, samuti sünnipäevatoitude ja -jookide retsepte ning kirjeldusi.

Teretulnud on nii lühemad kui ka pikemad vastused. Kutsume oma lugusid kirja panema igas vanuses inimesi ja elukoha(riigi)st sõltumata. Nii neid, kes elavad Eestis, kui ka neid, kelle (ajutine) kodu on välismaal.

  • Palun lisage vastustele oma nimi ja kontaktandmed.
  • Marejalid palutakse saata nii paberil kui ka digiteeritud kujul. Paberfotosid võtab ERM vastu kingitusena või laenab koopiate tegemiseks.
  • Fotode üles laadimise ja kirjelduste lisamise kohta leiate lisainfot www.eestitoit.eevõi www.erm.ee.
  • Posti teel saab materjalid saata aadressil: Eesti Rahva Muuseum, Muuseumi tee 2, 60532 Tartu. Märksõna "Sünnipäevalaud".
  • Parimad kaastööd saavad auhinnad, kogutud materjali põhjal koostatakse näitus.
  • Kogumisvõistluse tähtaeg on 15. oktoober 2018.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles