Maarjamäel avatakse kommunismiohvrite memoriaal

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismiohvrite memoriaali avamine
Kommunismiohvrite memoriaali avamine Foto: Raul Sulbi

Neljapäeval, 23. augustil kell 18 avatakse osana EV100 suure suvise peonädala sündmustest Maarjamäel kommunismiohvrite memoriaal. Memoriaal koosneb kahest osast, millest üks on "Teekond" ja teine "Koduaed".

EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu avaldas lootust, et juubeliaastal avatav memoriaal kujuneb Eesti rahvale paigaks, kus meenutada ja mälestada. 

Alates kell 18 on memoriaalimaastikul liikudes võimalik kuulata audioinstallatsiooni, mis toetab memoriaali arhitektuurse lahenduse sõnumit ja loob avamispäeval ainukordset meeleolu. 

Memoriaal koosneb kahest osast: "Teekond" ja  "Koduaed". Neist esimesel on seintele kinnitatud nimetahvlitele kirjutatud enam kui 22 000 ohvri nimed. Teine aga sümboliseerib istutatud õunapuude ja mesilaste skulptuuridega unistusi, mälestusi ja koduigatsust.

Memoriaali ühe osana avatakse ka kommunistliku terrori ohvriks langenud Vabadussõja väejuhtide ja Eesti kaadriohvitseride memoriaal, millele asetab pärja Eesti Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras.

Memoriaal avapäeval, 23. augustil, tähistatakse üleeuroopalist totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäeva.

Memoriaali pidulik avatseremoonia algab kell 12. Kõne peavad Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Memento Liidu auesimees Leo Õispuu, Euroopa Mälu ja Süüme Koostöökogu nõukogu liige Göran Lindblad.

MAARJAMÄE MEMORIAAL:

Mälestusmärgi arhitektuurne lahendus "TEEKOND" valiti välja 12 kavandi hulgast ning selle autoriteks on Kalle Vellevoog, Jaan Tiidemann, Tiiu Truus, Martin Prommik ja Lidia Zarudnaja Arhitektuuribüroo JVR OÜ-st. Lähemalt saab lugeda www.memoriaal.ee

EV100 suvise peonädala seitsmendal päeval toimuvaid sündmusi on veel teisigi, näiteks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles