Esietendus EV100 teatrisarja viimane lavastus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vene Teater

23. augustil esietendus Vene Teatris lavastus "Tuleb/Ei tule. Eesti 100 aasta pärast", mis on sündinud Vene Teatri ning Eesti laste ja loomingulise ühenduse Audiokinetica koostööna. Lavastus on EV100 teatrisarjas "Sajandi lugu" sündinud 12 teosest viimane ning jutustab Eesti riigi tulevikust.

"Eesti teatriajaloo suurim koostööprojekt "Sajandi lugu" lõppeb lavastusega, mille tegemisel ajaloolistele materjalile toetuda ei saanud," sõnas EV100 suurprojektide juht Margus Kasterpalu.

"Eesti riigi tulevikustsenaariumi mõtestamiseks on kaasatud noored, kes ongi Eesti tuleviku kujundajateks," rõhutas ta.

EV100 teatrisarja "Sajandi lugu" viimane lavastus "Tuleb/Ei tule. Eesti 100 aasta pärast" käsitleb tänapäeva noorte nägemust Eesti tulevikust. Tegu on interaktiivse lavastusega, kuhu kaasatakse ka publik. 

"Kuna keegi meist ei oska täna ennustada, milliseks kujuneb tulevik, kaasasime tuleviku kujutamisse nooremad põlvkonnad," kirjeldas etenduse tekkelugu lavastaja Artjom Garejev.

"Palusime selleks kooli- ja lasteaialastel Eesti tuleviku teemadel fantaseerida ning saime vastu mitmeid mõtisklusi, joonistusi, videoid, esseesid ja kirjandeid. Kogutud materjalile toetudes töötasime välja mitu põnevat stsenaariumit, mille põhjal saab etenduse käigus iga vaataja ise määrata Eesti tulevikku saja aasta pärast."

"Tuleb/Ei tule. Eesti 100 aasta pärast"

  • lavastaja on Artjom Garejev,
  • dramaturgid Karin Lamson, Mari-Liis Lill, Jelena Tšitšerina ja Laura Kalle (Ugala Teater).
  • produtsent ja helilooja Aleksandr Žedeljov on teinud etendusele spetsiaalselt originaalmuusika ning esineb ka ise laval koos kollektiiviga MODULSHTEIN.

Teatrisari "Sajandi lugu" on Eesti Etendusasutuste Liidu ja osalevate teatrite kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Sarjas valmis 22 teatri koostööna kokku 12 lavastust, mis jutustasid Eesti iseseisvuse (elu)loo. 

Kõiki teatrisarjas lavale toodud lavastusi saab näha juubeliaasta septembris Tartus Draamafestivalil, mille raames toimub kõigi sarja lavastuste etendusmaraton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles