Eesti Kunstiakadeemia uus maja avatakse ringkäigu, aktuse ja suure soolaleivapeoga

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 27. augustil avatakse Tallinnas Põhja puiestee ja Kotzebue tänava ristil Eesti Kunstiakadeemia uus maja, mis toob kokku kõik ligi kümme aastat laialipaiknenud erialad. Õppehoone avatakse piduliku aktusega, päeva lõpetab suur soolaleivapidu, kus astuvad üles EKA vilistlaste, tudengite ja sõprade bändid. Juubeliaastal valmiv EKA uus hoone on sümboolne kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

"See on ülikool, kus õpivad Eesti kultuuri loojad, talletajad, säilitajad ja arendajad. Suure osa meie visuaalkultuurist ja elukeskkonnast on kujundanud just EKAs õppinud spetsialistid ning selle kultuurikihi säilitamise ja mõtestamise eest kannavad hoolt siin hariduse omandanud muinsuskaitsjad ja kunstiteadlased," sõnas Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm.

"1918. aastal etendas EKA eelkäijast Tallinna Kunsttööstuskool olulist rolli Eesti Vabariigi loomisel ning nõukogude aja Eesti Riikliku Kunstiinstituudi vilistlased, sh Heinz Valk, Enn Põldroos ja Leonhard Lapin, olid teisel ärkamisajal taasiseseisvumise liikumise võtmefiguurideks," tähendas Kalm.

Riigikantselei EV100 korraldustoimkonna juhi Jaanus Rohumaa sõnul on sümboolne, et Eesti kunstivaldkonda kujundav keskus valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

"Ükski kujunemislugu ei peagi olema kergete killast. On suur rõõm, et just juubeliaastal avatakse paik, kust sirguvad Eesti kunstimaatiku tipptegijad. Seda saavutust jääb tulevastele põlvedele meenutama EV100 metalltahvel, mis kinnitatakse täna uue hoone seinale," ütles Rohumaa.

EKA uue maja avamispäevale on oodatud kõik akadeemia tudengid, õppejõud ja vilistlased. Päeva vältel saab tutvuda maja arhitektuuri ja autoritega, uute töökodade, stuudiote ja õpperuumidega. Huvilistele on avatud Eesti kõige rikkalikum ja ainulaadsem arhitektuuri, disaini- ja kunstialane raamatukogu ning uus suur galerii, kus hakkavad juba septembrist toimuma akadeemia tudengite ja kutsutud kunstnike näitused ning avatud loengute sarjad.

Avamispäeva aktusel kõnelevad Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, rektor akadeemik Mart Kalm, ministrid Mailis Reps ja Indrek Saar, Tallinna linnapea ja EKA kuratooriumi liige Taavi Aas, KUU arhitektide esindajana Eik Hermann ja EKA vilistlasest emeriitprofessor Leonhard Lapin. Õhtul esitletakse värsket raamatut "Kunstiakadeemia uus maja" ja avatakse Rauaniidi hoone ajaloo näitus "EKA uus kodu. Sukavabriku pärand".

Uue hoone avapäeva ajakava 

16.00 Ekskursioonid kõigile huvilistele (eelregistreerumisega, kohad täis)

17.00 Avaaktus, kõnelevad Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, EKA rektor Mart Kalm, uue maja arhitektide esindaja Eik Hermann, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, kultuuriminister Indrek Saar, Tallinna linnapea ja kuratooriumi esindaja Taavi Aas ning vilistlane ja emeriitprofessor Leonhard Lapin

19.00 Vastuvõtt

19.15 Vaba mikrofon tervitussõnadele

20.00 Raamatu „Kunstiakadeemia uus maja” esitlus ja maja ajaloo näituse „EKA uus kodu. Sukavabriku pärand” avamine

21.00 Soolaleivapidu. Kukerpillid, Zahir, Kurjam, San Hani, Regret, Erik Alalooga, Marko Mägi Trio, Aivar Tõnso „Survetugevustest“,, Erkki Tero, Janek Murd, Ats Luik, Kristopher Luigend, Jakob Tulve, Nathan Tulve. Jan Tomson, Johann Kolmtuhat, Johanna Tenso. Piletid hinnaga 5 eurot müügil kohapeal

VAATA KA: Eesti Kunstiakadeemia kodulehekülg 

EKA uue maja avamise üritus Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles