Esietendub juubeliaastaks loodud ballett Paul Keresest

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Keres» proov
Ballett «Keres» proov Foto: Tina Bychkova

3. septembril esietendub Rahvusooper Estonias Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks loodud ballett "Keres". Eesti malelegendist inspireeritud uudisteos jõuab juubeliaastal lavale vaid loetud korrad, muuhulgas  etendub balletilavastus ka Soomes.

EV100 programmi juhi Maarja-Liisa Soe sõnul on Eesti malelegendist inspireeritud loo jutustamine usaldatud professionaalisdele.

"Uudisteosena sündinud balletilavastuse loovmeeskond alates lavastajast ja heliloojatest kuni tantsijate ning lavakujundajani on esmaklassiline," kinnitas Soe.

Balleti keskmes on Eesti male suurkuju Paul Keres, kellel maailma maleareenil oli väärikas positsioon, ent kelle isiklikku elu mõjutasid riigis toimuvad muutused. Peategelase natuuri ja olustiku pinget annavad edasi male rütmist ja tempost ajendatud muusika ning tants.

Lavastuse autori, koreograaf Teet Kase sõnul oli Paul Keres harukordne talent.

"Ta tõestas, et kui inimene mõistab jäägitult oma kutsumust ning oskab sellega vastutusrikkalt ümber käia, siis olenemata kultuurikeskkonnast ja riigikorrast, säilitab ta oma väärikuse," kirjeldas Kask.

Tema sõnul mäletavad Kerest veel paljude põlvkondade esindajad. "Minu hinnangul peaksime temale kui inimesele, kui suurvaimule, pöörama tähelepanu ja avaldama austust," lausus lavastaja.  

Mitmekihilise uudisteose loomiseks on meeskonnal kulunud enam kui poolteist aastat. Tervikpildi saamiseks intervjueeriti ka Kerest tundnud inimesi ja tema perekonda.

EV100 muusikaprogrammi kuuluv ballett "KERES":

  • heliloojad on Timo Steiner ja Sander Mölder,
  • lavastaja-koreograaf Teet Kask,
  • kunstnik arhitekt Ülar Mark,
  • muusikajuht Kaspars Putniņš,
  • libretist Andri Luup,
  • valguskunstnik Margus Vaigur,
  • videokunstnik Taavi Miisu Varm,
  • helikunstnik Kaarel Tamra.

Laval on kuus Eesti Rahvusballeti tantsijat: Abigail Mattox, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson, Francesco Piccinin ja Benjamin Thomas. Lavastuses teevad kaasa ka YXUS Ensemble muusikud ja täiskoosseisus Eesti filharmoonia kammerkoor.

Etendused toimuvad 3. ja 10. septembril Estonia teatris ja 9. septembril Tartus Draama festivalil. Samuti saab balletti näha sel sügisel Helsingis, Soomes ja 2019. aastal Paul Kerese sünnilinnas Narvas. Lavastuse vastu on tundnud huvi ka mitmed Aasia produtsendid, kes külastavad esietendust eesmärgiga planeerida lavastusele turneed ka Hiinas ja Jaapanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles