Collegium Musicale viis Tormise soome-ugri festivalile Lätis

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervitused Liivirannast! #unustatudrahvad #veljotormis #Eesti100 #collegiummusicale
Tervitused Liivirannast! #unustatudrahvad #veljotormis #Eesti100 #collegiummusicale Foto: Collegium Musicale FB

7. septembril algas Lätis kolmepäevane soome-ugri rahvaid tutvustav festival, mida korraldatakse Fenno-Ugria Asutuse, Riia Läti Seltsi ja Liivlaste Liidu eestvedamisel juba viiendat korda. Seekord on festivali põhiesinejaks Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale, kes jätkab Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud sarja "Unustatud rahvaste radadel", külastades liivlaste asualasid.

Collegium Musicale reiside aluseks on Eesti helilooja Veljo Tormise (1930–2017) läänemeresoome rahvaste rahvamuusika põhjal loodud kuueosaline kooritsükkel "Unustatud rahvad", millest Liivimaal kantakse tervikuna ette "Liivlaste pärandus" ja läbilõige teistest osadest. Kontserkavas osalevad ka kohalikud koorid ja ansamblid.

7.-9. septembrini toimuv festival algas liivlaste asualadel Kura poolsaarel. Avaõhtul esines Collegium Musicale Dundaga lossis, seejärel tutvuti 1939. aastal Eesti, Soome ja Ungari ning Läti Vabariigi toetusel valminud liivi rahvamajaga ja liivi küladega.

Festivali põhisündmus on 8. septembril kell 16 Riia Läti Seltsihoones toimuv seminar, mis keskendub soome-ugri rahvaste muusikalisele pärandile ja selle kaasaegsele interpretatsioonile. Seminaril esinevad Ģirts Gailītis (Läti), Maari Kallberg (Soome), Dávid Farkasházi (Ungari) ja Taive Särg (Eesti), kes kõneleb Veljo Tormise mõjust läänemeresoome rahvaste muusika taasavastamisel.

Õhtusel kontserdil on kandev osa kammerkooril Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärava juhatusel. Koos nendega astuvad üles liivi lauluselts Līvlist, Zigurds Ete ja Maija Kronberga juhatusel, läti folkgrupp Skandinieki Julgī Stalte juhendamisel, kammerkoor Lōja dirigent Ģirts Gailītise juhatusel Salaspilsist ja Riia Läti Seltsi segakoor Ārijs Šķepasts’i juhatusel. Kontserdile järgneb tantsu- ja laulutöötuba, mida viivad läbi Ernests Spīčs and Julgī Stalte.
Esinejatel ja külalistel on võimalus degusteerida rahvuslikke suupisteid, peolaua on ette valmistanud Eesti, Soome ja Ungari suursaatkonnad.

Pühapäeval, 9. septembril toimub Salaspilsis hommikukontsert. Seejärel tutvutakse liivi legendaarse juhi Ako mälestussambaga ning liivlaste ekspositsiooniga Daugava muuseumis.

Ettevõtmist toetavad Eesti Vabariigi riigikantselei EV100 välisprogramm, Riia Linnavalitsuse hariduse-, kultuuri- ja spordiosakond, Riia Eesti, Soome ja Ungari saatkonnad ja Metsä Forest (Läti-Soome).

EV100 välisprogrammi kuuluv kontserdisari "Unustatud rahvaste radadel" on kingitus Eesti riigi juubelikingitus meie väiksematele hõimurahvastele, tutvustamaks Veljo Tormise loomingut ja Eesti koorilaulukultuuri ning toetamaks neid oma kultuuri elushoidmisel. Liivimaa kontserdid on pühendatud ka Läti Vabariigi 100. sünnipäevale.

Reisi peakorraldaja on MTÜ Fenno-Ugria Asutus ja sellel osaleb ka Eesti rahvusringhäälingu elamussaadete võtterühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles