Maailmakoristuspäeval tuli Eestis loodust kraamima hinnanguliselt 9500 inimest

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maailmakoristuspäev / WCD

EV100 juubeliprogrammi raames tehtud kõige suuremas kingituses – Maailmakoristuspäeval – osales Eestis loodust koristades hinnanguliselt 9500 inimest. Kokku oli süsteemis registreeritud 300 koristuspaika. Iga inimese kohta koguti keskmiselt 500 liitrit ehk viis sajaliitrist kotti jäätmeid.

Maailmakoristuspäeva käigus leiti Eestis kõikvõimalikku kraami – ostukärusid, karupükse, järve uputatud roller, kineskoope, mängukarusid ja kreemituube, merre visatud külmkappe, televiisoreid, ka üks surnukeha ning palju muud fantaasia piiridest välja ulatuvat.

"Kõik läks supersuurepäraselt!" rõhutas Teeme Ära! juhatuse esimees Eva Truuverk.

"Muidugi oli väikseid tagasilööke ja alati võib öelda, et number oleks võinud olla suurem. Kuid praegustele osalejetele lisanduvad ka need inimesed, kes teevad oma koristusi lähipäevil. Ning see pole ikkagi veel kõik: mu sisetunne ütleb, et tänase mõjusid hakkame nägema alles tulevate aastate jooksul – need ei kooru kohe siin ja praegu. Usun, et aktsiooniga kaasneb tohutut positiivsuse laine, kus inimesed lihtsalt tulevad kokku, korjavad prügi, on rõõmsad ja sõbralikud – seda pole varem maailmas sellises ulatuses olnud," märkis Truuverk.

Korraldustiim usub, et Eestis sündinud suurim kodanikualgatus alguse pannud hoiakute muutusele maailmas ning uuele normaalsusele loodus- ja keskkonnahoius.

"Nüüd võib öelda, et tunneme kõik tohutut kergendust, väsimust ja rahuolu,“ tunnistas Maailmakoristuspäeva juht Eestis Raimo Matvere.

Ta nentis, et mõnes kohas tuleb veel prügi äraviimisega tegeleda ent praeguse tagasiside põhjal on vähemalt kaks kindlat eesmärki täitunud.

"Esiteks, inimeste positiivsed emotsioonid ja võidurõõmu tehtud tööst. Teiseks, avalik hoiak, et prügi looduses ei ole normaalne. Mind tõeliselt liigutas, et inimesed helistasid ja teatasid, et ühes kohas sai koristatud, andke veel kohti ette. Avaldan ka siirast tänu meediale, kes läbi pika päeva koristajaid esile tõstis – need inimesed väärivad tunnustust," rõhutas Matvere.

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day toimus 15. septembril 2018, ja on maailma ajaloo suurima kodanikualgatus. See on alguse saanud Eestist ja seda juhitakse Eestist ning Eesti eestvedamisel hakkasid ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga 160 riiki. Maailmakoristuspäev on Eesti suurim juubelikingitus maailmale.

VAATA KA:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles