Michel Sittowi näitus lõi Kumu publikurekordi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Sittowi näitus KUMUs viimast päeva kaks tundi enne sulgemist.
Michel Sittowi näitus KUMUs viimast päeva kaks tundi enne sulgemist. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Tallinnast pärit renessansiajastu kunstniku Michel Sittowi isikunäitust Kumu kunstimuuseumis külastas kolme kuu jooksul ligi 65 000 inimest, mis teeb sellest Kumu ajaloo kõige vaadatuma näituse. 

Natuke rohkem kui kolme kuu jooksul käis Sittowi näitusel üle 64 000 inimese, sealhulgas üle 11 000 viimase nädala jooksul. Läbi viidi meistriklassi ekskursioone, kus osales rohkem kui 500 last, hulgaliselt näitusetutvustusi, muuseumitunde ja lastelaagreid.

Pikalt ettevalmistatud näitus sai Kumu direktori Kadi Polli sõnul oodatult suure publikutähelepanu: «Eriti viimastel nädalatel septembris oleme ennast tundnud nagu Louvre’i kunstimuuseum Delacroix’ näituse ajal. Ainult et erinevalt Prantsusmaast on Eesti muuseumide ja kunstipubliku jaoks sedavõrd suur rahvarohkus siiski erandlik, pannes proovile nii muuseumi ruumide, kliimasüsteemide, hariduskeskuse, teenindajate kui ka poe võimed ja piirid. Palju tänu kõigile suure huvi, kaasaelamise ja mõistva suhtumise eest!»

Näituse «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades» kuraatorid olid Greta Koppel Eesti Kunstimuuseumist ja John Oliver Hand Rahvusgaleriist Washingtonis. Ruumikujunduse lõi näitusele Tõnis Saadoja ning graafilise identiteedi Asko Künnap. Näituse raames ilmus kolm eritrükist. Rahvusvahelise ingliskeelse näitusekataloogi on koostanud kuraatorid John Oliver Hand ja Greta Koppel. Kumu näituseks valmis Greta Koppelil ülevaatlik eestikeelne raamat Michel Sittowist, mis annab ülevaate kunstniku elust, loomingust ja seostest Tallinnaga (lisatiraaž saadaval taas alates oktoobrist). Lastele on Anti Saar kirjutanud ja Urmas Viik illustreerinud juturaamatu «Mina, Milda ja meister Michel».

Näitusega kaasnes mitmekülgne lisaprogramm, mis andis võimaluse osaleda näituse eriekskursioonidel, külastada kontserte või Theatrumi suvelavastust Niguliste muuseumis, avastada vanalinnas Sittowiga seotud kohti ja palju muud. Näituse lõpetas rahvusvaheline sümpoosion.

Koostöös Washingtonis asuva Rahvusgaleriiga valminud näitus toimus osana Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustuste rahvusvahelisest programmist. Kumu kunstimuuseumis jääb hetkel paralleelselt avatuks veel kaks EV 100 kunstiprogrammi näitust: kaasaegse ekraani- ja videokunsti näitus „Ekraani arheoloogia“, mida oli võimalik eelmisel aastal näha Brüsseli Bozari kunstikeskuses ja varem Roomas esitletud väljapanek Konrad Mägi maastikest. 12. oktoobrist avaneb Kumu suures saalis eelnevalt Orsay muuseumis eksponeeritud suurnäitus «Vabad hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles