Eesti juubeliks valminud loodusdokumentaal võitis parima operaatoritöö auhinna

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja täissaalile esilinastunud Joosep Matjuse loodusfilm "Tuulte tahutud maa" pälvis Matsalu loodusfilmide festivali rahvusvahelise žürii tunnustuse. EV100 filmiprogrammi raames valiminud täispikk dokumentaalfilm jõuab Eestis kinodesse  alates 28. septembrist.

"Oleme õnnelikud, et võitsime rahvusvahelises konkurentsis parima operaatoritöö auhinna. See on suur tunnustus kogu Eesti loodusfilmile," tunnistas filmi režissöör Joosep Matjus.

EV100 juhtrühma liikme Tiit Pruuli sõnul ei ole nii võimast panoraamfilmi Eesti loodusest varem tehtud.

"Loodan, et iga Eesti inimene jõuab dokumentaali kinno vaatama, sest see tehniliselt suurepärane film väärib kogemist just suurel ekraanil. Soovin juubeliaastale pühendatud filmile kõrget lendu," lausus Pruuli.

Loodusfilme tehakse Eestis harva, seda enam on hea meel, kui nad festivalil rahvusvahelise žürii poolt ära märgitakse. See näitab, et Eesti loodusfilmi hinnatakse kõrgelt.

Rahvusvahelise žürii tööd juhtinud Hollandi filmitegija Hilco Jansma sõnul on "Tuulte tahutud maa" väga autentne film Eestist.

"Kaameratöös on väga hästi tabatud siinse looduse olemust. Filmis on erilisi ja intiimseid kaadreid loomadest, mida looduses liikujad tavaliselt kunagi ei näe," avaldas Jansma.

Matsalu loodusfilmide festivali peakorraldaja Silvia Lotmani sõnul on seekordne äramärkimine eriliselt suur tunnustus.

"Loodusfilme tehakse Eestis harva, seda enam on hea meel, kui nad festivalil rahvusvahelise žürii poolt ära märgitakse. See näitab, et Eesti loodusfilmi hinnatakse kõrgelt," rõhutas Lotman. 

EV100 filmiprogrammi kuuluv dokumentaalfilmi "Tuulte tahutud maa" maailmaesilinastus toimus 21. septembril Matsalu loodusfilmide festivalil. Film jõuab Apollo ja Cinamoni kinodesse üle Eesti alates 28. septembrist. Tallinnas näeb filmi ka kinodes Artis ja Sõprus, Tartus kinodes Ekraan ja Tartu Elektriteater. Kinovõrgu kaudu jõuab vastne loodusdokumentaal ka paljudesse väiksematesse paikadesse üle Eesti.

Filmitegijad kohtuvad vaatajatega järgmistel linastustel:

  • 26. septembril kell 18 Tallinna esilinastusel kinos Artis, külas režissöör Joosep Matjus.
  • 29. septembril kell 14 Mustamäe Apollos, külas produtsent Riho Västrik.
  • 29. septembril kell 18.30 kinos Sõprus, külas produtsent Riho Västrik.
  • 29. septembril kell 19 Tartu Elektriteatris, külas režissöör Joosep Matjus.
  • 30. septembril kell 19 Tartu Lõunakeskuse Apollos, külas režissöör Joosep Matjus.

Filmi produtsendid on Riho Västrik, Katri Rannastu, Atte Henriksson. Loodushelid salvestas Veljo Runnel, originaalmuusika kirjutas ansambel Eeter. Filmi tootja on WildKino, filmi kodulehet asub SIIN.

"Tuulte tahutud maa" on EV100 filmiprogrammi teine dokumentaalfilm. Kokku valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks viis mängufilmi, täispikk animafilm, kaks dokumentaalfilmi ja telesari. Lähemalt filmiporgrammi kohta saab lugeda SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles