Peaminister kinnitab: juubeliaasta on jõudnud Eesti inimesteni

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja toimunud turismikonverentsil tõdes peaminister Jüri Ratas, et nii riigi 100. sünnipäeva tähistamine kui ka hiljutine Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine avaldasid positiivset mõju turismile.
Äsja toimunud turismikonverentsil tõdes peaminister Jüri Ratas, et nii riigi 100. sünnipäeva tähistamine kui ka hiljutine Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine avaldasid positiivset mõju turismile. Foto: Foto: Jürgen Randma

2. oktoobril Stenbocki majas kogunenud EV100 valitsuskomisjoni istungil tõdes komisjoni juht, peaminister Jüri Ratas, et riigi juubeliaasta on edukalt jõudnud Eestis elavate inimesteni. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistavas juubeliprogrammis on seni juba toimunud enam kui 2700 sündmust ning temaatilise uuringu kohaselt on 86 protsenti küsitletutest sünnipäevasündmuste senise korraldusega rahul. 

"Eriti rõõmustab mind aga see, kuidas inimesed on tulnud juubeliaasta sündmustega kaasa ja sellesse panustanud – praeguseks on programmis juba 2766 sündmust Eestis ja välismaal," rõhutas peaminister. 

Sündmuste poolest kõige kirevam on olnud lõppenud juubelisuvi. Suve hakul jõudis lõpule algatus "Eesti 100 tamme", mille raames rajati laste korjatud tammetõrudest kasvatatud istikutest 30 juubelitammikut. Samuti toimusid just suvekuudel mitmed EV100 puhul korraldatud suursündmused. Juubelisuvi kulmineerus suure peonädalaga, mis pakkus kõigile üle Eesti enam kui 200 rahvasündmust.

Rahvusvahelisel muusikapäeval lõppes ka neli aastat kestnud EV100 algatus "Igal lapsel oma pill", millega said enam kui 400 kooli, muusikakooli, huvikooli ja orkestri oma õpilastele musitseerimiseks ligi 3000 uut pilli. Pillide kogumaksumus on 1,8 miljonit eurot, nende soetamist toetasid nii omavalitsused, kui ka eraannetajad. 

Suurt huvi on eestlastele ja külalistele pakkunud EV100 juubelimatkade sari, mille raames on toimunud üle Eesti enam kui 200 matka. Ülimenukaks osutus ka EV100 kunstiprogramm koos Michel Sittowi näitusega KUMUs.

EV100 valitsuskomisjoni juht, peaminister Jüri Ratas avaldas tänu ka kõigile toetajatele, kelleta ei oleks sünnipäevasündmused senisel moel õnnestunud. "Erilist tänu väärib meie ettevõtete toetus, ilma milleta ei oleks Eesti juubeliaasta see, milliseks ta on praegu kujunenud," märkis Ratas.

EV100 sündmused on jõudnud Eestist välja nii meie lõuna- ja põhjanaabrite juurde kui ka Suurbritanniasse, Ameerika Ühendriikidesse, Jaapanisse ning laiemalt üle maailma.

"Tunnustust väärib maailma ajaloo seni suurim prügikoristusaktsioon Maailmakoristus, mis sai alguse just Eestist," viitas Ratas.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise koordineerimiseks moodustatud valitsuskomisjon sai istungil ülevaate ka järgmise poole aasta vältel eesolevatest juubelisündmustest. Tänavu novembrist alates keskendub suur osa sündmustest Eesti Vabadussõja 100. aastapäeva tähistamisele.

EV100 valitsuskomisjon kuuluvad kuuluvad haridus- ja teadusminister, kultuuriminister, välisminister, kaitseminister, justiitsminister, riigisekretär ja Vabariigi Presidendi esindaja. Komisjoni tööd juhib peaminister.

VAATA KA:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles