Eestis levib uus liik – helkuripuu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosna-Alliku helkuripuu sügisel 2017
Roosna-Alliku helkuripuu sügisel 2017 Foto: Helkuripuu Facebooki leht

​Esmaspäeval, 8. oktoobril kattub Eesti helkuripuudega, kuhu saab jätta ja võtta helkuri, millega end pimedal ajal liikluses nähtavaks saab teha. Algatuse "100 Helkuripuud Eesti 100. sünnipäevaks" eesmärk on tõmmata juubelisügisel  senisest enam tähelepanu turvalisusele liikluses. Praeguseks on oma Helkuripuu registreerinud 83 kogukonda üle Eesti. Algatusega liitumine on jätkuvalt avatud.

Juubelisügise säravaima kingituse ehitmises saavad osaleda kõik, kel oma kodukandist leitud sobiv puu ning hangitud vajalikul määral helkureid.

"Kui sul on helkur üle, siis riputa see oma piirkonna helkuripuule, kust ilma helkurita liikleja selle endale võtta saab ja nii pimedal ajal märgatavam on," selgitas Helkuripuu projektijuht Regina Jaakson

EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe sõnul tuletab pika traditsiooniga algatus meelde, kui oluline on turvaliselt liigelda. 

"Mida rohkem helkuritega kaetud puid 8. oktoobril särama lööb, seda rohkem inimesi liikluses märgatavamaks ka saab," rõhutas Soe.

Praeguse seisuga ehivad oma kodukandis helkuripuu 83 aktiivset kogukonda Harjumaal, Hiiumaal, Ida-Virumaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Lääne-Virumaal, Läänemaal, Pärnumaal, Põlvamaal, Raplamaal, Saaremaal, Valgamaal, Viljandimaal, Tartumaal kui ka Võrumaal.

Helkuripuu algatusega liitumiseks tuleb soovijatel oma piirkonnas sobiv, helkuritega kaetav puu välja valida ja oma soov registreerida. Ehtimiseks tarvilikud helkurid hangib iga kogukond ise.

"Helkuripuu" idee on autorid on Regina Jaakson ja Daisi Sprenk.  

Helkuripuude projekti eestvedajad on Tre Raadio, SA Pärnumaa Arenduskeskus, Türi Noortekeskus ja Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles