Arvo Pärdi Keskus on avatud

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nüüdsest on Tallinna külje all paiknev Kellasalu ametlikult maailma muusikakaardil. Arvo Pärdi Keskuse avamist tähistatakse mitmete kontsertidega nii Tallinnas kui ka Laulasmaal, millest saavad ERRi otseülekannete ja erisaadete kaudu osa kõik huvilised. Keskus tervikuna on külalistele avatud alates 18. oktoobrist. Eesti tuntuima ja tegusaima helilooja auks loodud keskus ja hoone valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva-aastal.

Arvo Pärdi Keskus on Eesti helilooja Arvo Pärdi isikuarhiiv ning muusika- ja infokeskus kõigile, kes tunnevad huvi tema loomingu ja sellega seotud vastu. Avatavas hoones asuvad lisaks tänapäevastele arhiivihoidlatele 150-kohaline kammersaal, raamatukogu, näituseala, filmi- ja klassituba. Keskuse süda on arhiiv, mis sisaldab helilooja loominguga seotud infot ja dokumente nii füüsilisel kui ka digitaalsel kujul.

Kõige väärtuslikum vara arhiivis on Arvo Pärdi käsikirjad: teoste visandid, partituurid ja päeviku vormis noodivihikud.

"Oleme väga rõõmsad ja tänulikud, et aastate eest otsustas Arvo Pärdi perekond tuua helilooja arhiivi tagasi Eestisse. See on tegelikult kogu Eesti kultuurile nagu üks kingitus, sest võimaldab tegeleda Arvo Pärdi loomingu uurimise ja mõtestamisega helilooja emakeelses keskkonnas," ütles keskuse tegevjuht Anu Kivilo.

"Keskuse senise tegevuse jooksul oleme näinud, et huvi Arvo Pärdi muusika ja selle uurimise vastu maailmas on üha kasvamas. Uues hoones saame oma seniseid tegevusi veelgi laiendada. Avatav keskus pakub ruumi ja aega muusikaga kohtumiseks, on mitmeid võimalusi muusika kuulamiseks, siin hakkab toimuma kontserte, vestlusõhtuid, filmiõhtuid ja haridusprogramme. Meie teemade ring ei piirdu ainult Arvo Pärdi loominguga, vaid soovime haarata ka teemasid, mis puudutavad laiemalt loomingu ja inimeseksolemise temaatikat," kinnitas Kivilo.

Uue hoone rajamiseks 2013. aastal välja kuulutatud rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitsid Hispaania arhitektid Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano võistlustööga "Tabula". Arhitektide sõnul inspireeris neid hoone loomisel Arvo Pärdi muusika vaikus, ilu ja geomeetria. Ehitis sulandub ümbritsevasse metsamaastikku, luues tasakaalu moodsa arhitektuurse vormi ja looduskeskkonna vahel.

"Arvo Pärdi Keskuse hoones astuvad dialoogi arhitektuur, muusika ja loodus. Hoone arhitektuur tõukub viisnurksete sisehoovide mustrist. Hoone püüab leida tasakaalu Arvo Pärdi loomingule omase taandatuse ning metsakeskkonna ilu vahel. Geomeetria, tekst, partituur, rütm ja vaikus saavad ootamatult metafoorideks, mis ühendavad heli, aja ja ruumi," kirjeldas hoone olemust üks arhitektidest Enrique Sobejano.

Hoone ehitusprojekt valmis koostöös arhitektuuribürooga Luhse & Tuhal Eestist, AS Ehitustrust alustas ehitustöödega 2017. aasta märtsis, hoone valmis 2018. aasta oktoobris. Hoone pindala on 2385 m2, ehitusmaterjalidena on kasutatud looduslikke materjale: klaasi, puitu ja betooni ning hoonel on tänapäevased taastuvenergia süsteemid.

AS Ehitustrust juhatuse esimees Kaido Somelar kinnitas, et on väga rahul tehtud suure tööga. "Alles nüüd, kui keskuse uus hoone on valmis ja ootab oma külastajaid, hakkab mulle kohale jõudma, millega Ehitustrusti meeskond hakkama on saanud. See hoone on väga kaugel lihtsast objektist: erinevad isiksused, maailmapildid, arhitektuuri keerukus, Arvo Pärdi iganädalased külastused - kuidas kõik need elemendid tööprotsessi käigus kokku sulatati, pakub rahulolu. Ma tõesti arvan, et see äratundmine jõuab alles hiljem kõigi nende inimesteni, kes selles projektis osalesid." 

Arvo Pärdi Keskuse uue hoone ehitust rahastas Eesti riik ning keskus valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva-aastal.

"Arvo Pärt on rahvuslik sümbol ja Eesti suursaadik terves maailmas. Juubeliaastal avaneb kõigil Eesti inimestel ja meie külalistel võimalus uuenenud Arvo Pärdi Keskuses ühe armastatuima helilooja muusika ja mõttemaailmaga sügavuti tutvuda," sõnas EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa.

KUULA, VAATA ja ELA KAASA:

Arvo Pärdi Keskuse avamisesest tehakse mitmeid heli- ja teleülekandeid.

  • Reedel, 12. oktoobril tähistati Niguliste kirikus toimunud kontserdiga Eeltakt. KUULA: Vanamuusikaansambel Graindelavoix esinemise salvestust Klassikaraadios.
  • Laupäeval, 13. oktoobril toimuvast avatseremooniast teeb erisaate Eesti Televisioon ning saade on eetris sama päeva õhtul ehk 13. oktoobril kell 19.25.
  • OTSEÜLEKANNE Arvo Pärdi Keskuse avamiskontserdilt algab Klassikaraadios laupäeval kell 19.
  • Vastavatud keskuse esimese hooaja avakontsert pühapäeval, 14. oktoobril ning otseülekannet saab kuulata samuti Klassikaraadio vahenduselEsinevad Anne Akiko Meyers (viiul) ja Akira Eguchi (klaver).
  • Külastajatele avab keskus uksed kolmapäeval, 17. oktoobril kell 12. Toimuvad ekskursioonid ja kontserdid. Vaadata saab Jaan Tootseni ja Jaak Kilmi Arvo Pärti tutvustavat lühifilmi "Muusikajanu".  Toimub ka Joonas Sildre graafilise romaani "Kahe heli vahel" esitlus. Avamispäeval on sissepääs tasuta. Täpsema ajakava leiab SIIT.
  • Alates 18. oktoobrist on Arvo Pärdi Keskus avatud kolmapäevast pühapäevani kell 12-18. Vaata lähemalt Arvo Pärdi Keskuse kohta SIIT.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles