Šotimaal toimub EV100 puhul festival Estonia Now

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaal Glasgow’s toimub 12. - 18. novembrini Eestit ja Eesti kultuuri tutvustav mahukas festival Estonia Now.
Šotimaal Glasgow’s toimub 12. - 18. novembrini Eestit ja Eesti kultuuri tutvustav mahukas festival Estonia Now. Foto: Estonia Now promo

Šotimaal Glasgow’s toimub 12. - 18. novembrini Eestit ja Eesti kultuuri tutvustav mahukas festival Estonia Now, millega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Nädala jooksul saab külastada üritusi linna seitsmes eri kohas ning festivali suursündmus on Eesti Rahvusballeti etendused Tramway’s.

Eesti saatkonna kultuurinõuniku Kersti Kirsi sõnul on Glasgow elav, arenev ja noor linn, kus huvi teiste maade ja kultuuride vastu on suurem kui pealinnas Edinburghis.

„Kõnekas on ka fakt, et Eesti ja Šoti kultuurisidemed on tugevad just Glasgow’s. Siin on varasemalt töötanud dirigent Neeme Järvi, hetkel elab tantsija Eve Mutso ning ülikoolis õpetavad eesti õppejõud ja õpitakse eesti keelt. Siinses mainekas kunstikoolis ja konservatooriumis on õppinud paljud meie kaasmaalased ja siin asub ka Eesti autoreid avaldanud kirjastus Vagabond Voices,” loetles Kirs.

Festivali tervikprogrammi saab vaadata SIIN

Eesti Rahvusballeti kunstilisel juhil Toomas Eduril on hea meel, et trupp saab osaleda festivalil Estonia Now ja tutvustada kaasaegseid Eesti koreograafe. „Eriline on meie esinemine ka selle poolest, et ühes Eestiga tähistab oma 100. sünnipäeva ka Eesti ballet,” viitas Edur.

Šoti publikule tutvustatakse kolme erineva koreograafilise käekirjaga lühiballetti: 

  • San Francisco Balleti esisolist Tiit Helimetsa loodud „Aeg”,
  • Toomas Eduri 2009. aastal Londoni Püha Pauli katedraalis esietendunud balletti „Vaikivad monoloogid” ja
  • Šoti Balleti kauaaegse esisolisti ja vabakutselise koreograafi Eve Mutso värsket teost „Kaja”, mille esiettekanne Tallinnas on 8. novembril. 

Kaunite kunstide keskuses Tramway’s on avatud Kulla Laasi (Foku) ja Kaisa Maasiku kureeritud Eesti kunstnikefilmide programm „Katse ja eksitus”, mille võtmesõnadeks on igapäevasus ja sellega toimetulek. Väljas on Flo Kasearu, Mari-Leen Kiipli, Paul Kuimeti, Laura Kuuse ja Camille Laurelli, Mark Raidpere, Liina Siibi , Ingel Vaikla ja Marge Monko tööd. Näitust täiendab 12.novembril toimuv Marge Monko vestlusõhtu teemal „Contemporary Love” Glasgow Kaasaegse Kunsti Keskuses, mida korraldab TalkSeePhotography.

Koostöös Kanuti Gildi Saali ja Sõltumatu Tantsu Lavaga tuuakse 13.-14.novembril Glasgow’s lavale mitu erinevat tantsuetendust: Mart Kangro Start”, Karl Saksa Seisund ja Disain” ning Sigrid Savi „Imagine There was a Fish”. Samuti osalevad meie koreograafid koos kohalike tantsijatega erinevates töötubades.

Nädala pikkusesse festivali mahuvad nelja Eesti filmi linastused Glasgow Film Theatre’s. Külakostiks viiakse Rainer Sarneti „November”, Anna Hintsi „Jää” ning Katrin ja Andres Maimiku „Minu näoga onu”.

Glasgow Ülikool tutvustab Eesti ajalugu ja tänapäeva poliitikat. Kelvin Hall’s linastub Kiur Aarma ja Raimo Jõeranna film „Rodeo” ning loenguga esineb Eesti suursaadik Londonis Tiina Intelmann.

Strathclyde’i Ülikooli tehnoloogia-ja innovatsioonikeskuses tutvustavad Linnar Viik ja Adam Rang Eesti e-riigi toimimust. Üritus toimub koostöös FutureScot’ga.

Eesti elektroonilise muusika suurnimed Hypnosaurus, DJ Ilmajaam, Hape ja Cubus Larvik koos Glasgow muusik Ajay C-ga astuvad üles tuntud klubis Stereo.

Festivalil saab šoti publik maitsta ka Eesti toitu, mida pakutakse ajaloolises restoranis Gandolfi Fish.

Festival toimub koostöös paljude Šoti kultuuriasutuste ja Eesti organisatsioonidega. Festivali korraldajad tänavad toetuse eest: Riigikantselei EV100 korraldustoimkonda, Kultuuriministeeriumit, Välisministeeriumit, Eesti suursaatkonda Londonis, Kanuti Gildi Saali, Sõltumatu Tantsu Lava, Rahvusooper Estoniat, Fotokunstnike ühendust Foku, Powerplant’i, Eesti Autorite Ühingut, EASi, Kultuurkapitali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles