Riigi Teataja 100. aastapäevaks tehti ennesõjaaegne väljaanne kõigile kättesaadavaks

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol minevik ja olevik ehk köidetud Riigi Teataja aastast 1921 ja arvutiekraanil loetav.
Fotol minevik ja olevik ehk köidetud Riigi Teataja aastast 1921 ja arvutiekraanil loetav. Foto: Riigi Teataja FB

Riigi Teataja 100. sünnipäeva puhul on justiitsministeerium koostöös rahvusraamatukoguga teinud kättesaadavaks aastatel 1918-1944 ilmunud Riigi Teatajad. Ajaloolised eksemplarid on senini olnud kasutamiseks kättesaadavad vaid üksikute rariteetidena, millele juurdepääsuvõimalused olid tänaseni piiratud.

«Riigi Teataja ei ole tavamõttes ajakiri, vaid oluline instituut, mis kannab endas väärtust läbi ajaloo. Riigi Teatajat kui seadusandlikku protsessi viimast etappi on nimetatud kõikides meie Vabariigi põhiseadustes,» selgitas justiitsministeeriumi Riigi Teataja talituse juhataja Jüri Heinla.

Vanades Riigi Teatajates avaldatud dokumendid räägivad oma loo sellest, milline nägi välja ennesõjaaegse Eesti tegelikkuse peegeldus õiguses.

Justiitsministeerium koostöös rahvusraamatukoguga kutsub kõiki inimesi vanade õigusaktidega tutvuma ning saatma meile huvitavaid leide, mis tänapäeval võivad olla üllatavad ja tunduvad erilised. Põnevaid avastusi ootame kuni 16. novembrini aadressil ert@riigiteataja.ee.

  • 1918-1944 aastatel ilmunud Riigi Teatajatega saavad kõik huvilised tutvuda DIGARi Eesti artiklite portaalis.
  • Esimene Riigi Teataja ilmus 1918. aasta 27. novembril.
  • 1940. aastal Riigi Teataja väljaandmine katkes, kuid kahe okupatsiooni vahel, 1944. aasta septembris, ilmus üks number Otto Tiefi valitsuse Riigi Teatajat.
  • 2010. aasta 1. juunist antakse Riigi Teatajat välja internetis ilmuva võrguväljaandena aadressil www.riigiteataja.ee

Tähelepanu pälvinud akte jagatakse Riigi Teataja Facebooki lehel ja nendest koostab justiitsministeerium näituse, mis pannakse välja rahvusraamatukogus. Ettepanekute esitajate vahel loosime välja 10 kutset Riigi Teataja 100 pidulikule üritusele, mis toimub 27. novembril rahvusraamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles