LAT.EST festival tutvustab (etendus)kunstnikke

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali LAT.EST keskmes on liivlastele pühendatud lavastus "Esimene lahkuja".
Festivali LAT.EST keskmes on liivlastele pühendatud lavastus "Esimene lahkuja". Foto: Epp Kubu

Tähistades Läti Vabariigi ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäevi toimub Tallinnas, Kanuti Gildi SAALis 20.-25. novembrini Läti uusi (etendus)kunstnikke ja nende töid tutvustav festival LAT.EST. 

Kahe naaberriigi koostööd ja sidemeid väärtustav LAT.EST festival algatasid Kanuti Gildi SAAL ja Läti Uue Teatri Instituut, et tuua publiku ette kahe naabri etenduskunstide uusimaid hoiakud, suhtumised, väärtused ja teod.

Festivali Eestile pühendatud osa toimus veebruarikuus Riias ja sellele olid kutsud Maike Lond Malmborg, Iggy Lond Malmborg, Mart Kangro, Eero Epner, Juhan Ulfsak, teater NO99.

Kanuti Gildi SAALis toimuv Lätile pühendatud osa jõuab Tallinna publiku ette alates 20. novembrist ehk vahetult pärast Läti Vabariigi 100. sünnipäeva ning tutvustab Läti kaasaegseid (etendus)kunstnikke ning nende mõtteid ja tegemisi. 

Festivalide tuum on Läti ja Eesti kunstnike koostööna sündinud omanäoline lavastus liivlastest «The First to Leave» (Esimesena lahkuja), mis esietendus veebruaris Riias.

Olgugi et suhtumine liivlastesse on kummaski riigis erinev, on see rahvus mänginud olulist rolli riigiks olemise ning Lätis ja Eestis valitsevate erinevate ideoloogiate kontekstis. Liivlaste saatus on kui meeldetuletus kõige ebapüsivast loomusest siin maailmas ja kui hoiatus, et ühe väikese rahvuse kadumine võib olla kiire ja kohene.

Etendus vaatleb lähemalt kummagi riigi poliitika rolli liivlaste elus ja mida täna tähendab olla liivlane. Lõpuks küsides vaatajalt: «Kas kadumine on päriselt tragöödia?» 

Lavastuse autorid on helilooja Toms Auniņš, stsenograafid Austra Hauks ja Epp Kubu, koreograafid Joanna Kalm ja Karolin Poska, visuaal- ja videokunstnik Kristina Norman, dramaturg, lavastaja ja etendaja Kārlis Krūmiņš ning lavastaja Valters Sīlis. Tallinna etendustel osalevad ka kammerkoor Collegium Musicale ning eesti tantsijad.

Festivali raames on Eesti publikul võimalik näha ka Rūta Ronja Pakalne ja Laura Kvelsteini lavastust «CONNEXT», mis käesoleva aasta märtsis pärjati Eesti teatriauhinna galal parima tantsulavastuse tiitliga. Õrn ja mõtlemapanev lavateos etendub neljapäeval, 22. novembril.

Reedel, 23. novembril saab teoks omanäoline kahe riigi videokunstnike kohtumine. Õhtu jooksul näitavad oma vähem või rohkem auhinnatud töid nii helis kui pildis Katrīna Neiburga, Austra Hauks & Jānis Sniķers ning Emer Värk.

Festivalinädalavahetusel on harukordne võimalus kogeda ka ühe Läti tuntuima ja tunnustatuima kunstniku Voldemārs Johansonsi kinematograafilist keskkonda pealkirjaga «THIRST», mida on viimastel aastatel esitletud juba paljudes muuseumides ja galeriides. Multimeedia installatsioon on Tallinnas kogetav vaid kahe päeva vältel. 

LAT.EST festivali kuulub EV100 ja LV100 kultuuriprogrammi ning seda korraldab Kanuti Gildi SAAL koostöös Läti Uue Teatri Instituudiga.

Festivali kava vaata SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles