Kunstnik Raul Meel teeb Pärnus Eestile kingituse

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment kunstnik Raul Meele näitusest Grand Concert.
Fragment kunstnik Raul Meele näitusest Grand Concert. Foto: Pärnu muuseum

8. novembril avatakse Pärnu Muuseumis kunstnik Raul Meele näitus «GRAND CONCERT», mis uurib rahvuse ja identiteedi temaatikat. Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Ekspositsiooni saab külastada kuni 6. jaanuarini.

«Väljas on hulk kunstniku uuemat graafilist loomingut kuid ei puudu ka varasemat rahvusliku sõnumiga graafikat, millest enamikku saatsid nõukogude perioodil skandaalid ja keelud,» kirjeldas näituse sisu Pärnu Muuseumi kuraator Aleksandra Ehte.

Eksponeeritud on ka valik Raul Meele raamatukunsti, millega Meel alustas 1970ndatel ja millega ta tegeleb aktiivselt tänase päevani. Kõik 46 esitletud teost on loetavad ja sirvitavad.

„Näitusel „GRAND CONCERT“ esitan oma peamiselt tsivilisatsioonide identiteedi teemalisi, eeskätt eesti identiteeti käsitlevaid kirjamärkidega ja kirjatähtedega mehaanilise kirjutusmasinaga ja digitaalselt joonistatud-trükitud graafilisi pilte, visuaal-häälelisi tekstpilte ja tekste,“  kirjeldab graafik Raul Meel.

Kogu näituse keskmeks spetsiaalselt näituse jaoks valminud teos «GRAND CONCERT», mille läbikuulamiseks või tajumiseks on autor arvestanud ajakulu 2 tundi ja 22 minutit. Teos koosneb 36 osast ning kasutatud on üheksat värvi. Paljud kunstiteadlased ja kunstnikud on Meele loomingut võrrelnud muusikaga, millel on oma rütmid ja kulgemine, ka vaataja võib häält tajuda, kui ta teoseid vaatab või kuulata üritab. Muusika võib toimuda ka ilma hääle ja helita.

Näituse valmimist toetasid Riigikantselei EV100 korraldustoimkond, SA Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus, Eesti Kultuurkapital ja Pärnu Linn. Teavitustegevuste läbiviimist toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles