Soomusrongist jõuluvanadeni, ülikoole unustamata

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool – esimene eestikeelne ülikool avati 1919. aastal.
Tartu Ülikool – esimene eestikeelne ülikool avati 1919. aastal. Foto: Foto: Piret Kooli

Novembrikuu viimane nädal annab soomusrongile nime, avab uue vabalava, tähistab rahvusülikooli suurt pidupäeva ning esmaettekandele tuleb 9 hümni vabadusele. Seiklusi jagub ka metsa, teatrisse ja näitusesaali ning suurt juubelit tähistab meie kodakondsus.

ESMASPÄEV, 26. november

  • 26. novembril täitub sada aastat Eesti kodakondsuse kehtestamisest. Seetõttu algab 2. detsembrini kestev üle-eestiline Ühisnädal, mille teema on «100 aastat kodanikuühiskonda, kodanike aktiivsust ja liikumist Eestis». Ühisnädal kutsub üles märkama vabaühenduste panust meie ühiskonda ning tunnustada kodanikuaktiivsust ja pealehakkamist. Nädala jooksul toimub eriilmelisi ühistegevusi üle Eesti, programmi leiab Ühisnädala veebilehelt.

  • Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) avab Tallinna Lennujaamas muusika kuulamise nurga. Sündmus toimub lennujaamas hetkel kui EFK, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste saabuvad tagasi Varssavis Eesti 100. sünnipäeva raames antud viimaselt väliskontserdilt. Muusikanurk asub lennujaama kinnisel alal kohvikus KOHVer Cafe, kuhu paigaldatakse külastajatele kasutamiseks tahvelarvutid, mille muusikavalikus on salvestisi Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Tõnu Kõrvitsa, Galina Grigorjeva ja teiste heliloojate loomingust.

TEISIPÄEV, 27. november

  • Tapa depoos algab kell 12 soomusrongi esmaesitlus, kus antakse rongile nimi ja tutvustatakse Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud sündmustesarja. Sõna võtavad EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu, Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill, Operaili remonditööde äriüksuse juht Rain Johanson, saatesarja autor Indrek Treufeldt ja Kaitseliidu projektijuht Neeme Brus
  • Kell 16 esitletakse Tallinnas Õpetajate majas Eesti Panga mündikaarti, mis on pühendatud Kaitseliidu ja Kaitseväe 100. aastapäevale
  • Kell 17.30 toimub Viljandi Linnaraamatukogu Linnagaleriis kohtumine Viljandi Haigla psühhiaatriakliiniku ülemarst dr. Madis Parksepaga. Kohtumine toimub Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kingituse «100 kohtumist Eestimaa inimestega Viljandi linna ja maakonna raamatukogudes» raames.
  • Soomes Aalto ülikoolis toimub ühepäevane Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) pop-up ülikool. Eesti Vabariigi ja Tallinna Tehnikaülikooli 100. juubeli puhul tutvustatakse TalTechi tegevusvaldkondi ja praktikaid, milles TalTech (ja ka Eesti riik) on nii Euroopas kui maailmas tipptasemel. Need alad on küberkaitse, tootearendus, robootika, tootearendus, elektrotehnika või mehhatroonika. 

KOLMAPÄEV, 28. november

  • Kell 12 algab Narva-Jõesuus Riigikülas Eesti Vabadussõja algusest sajandi möödumise märkimiseks mälestussündmus. Kõnega esineb Eesti Vabariigi president. Samuti kõneleb Narva Eesti Gümnaasiumi abiturient Silver Ilmenski. Riigiküla lahingu mälestusmärgi juurde asetatakse orkestri saatel pärjad.

28. novembril kell 12 süüdatakse küünlad Eesti Vabadussõjas langenute kalmudel kõikjal Eestis ja ka võõrsil.

  • Kell 19 kõlavad Tallinnas Alexela Kontserdimajas «9 hümni vabadusele». EV100 muusikasündmus on pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale. Eesti Jazzliit koostöös festivaliga Jazzkaar esitlevad 9-osalist uudisteost, mille loojateks on üheksa eriilmelist Eesti džässheliloojate kooslust ning mille iga osa sümboliseerib ühte konkreetset sündmust Eesti Vabariigi eluloos.
  • Kell 19 algab Tallinnas Viru Hotellis revüülavastus Forever Young. Lavastus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja räägib vaimuka loo armastusest ja vabadusest, iseseisvusest ja isepäisusest.
  • Kell 19.30 algab Tallinnas Kanuti Gildi Saalis Poola Nowy Teatri lavastus viipekeeltes «One Gesture / Üks viibe». Lavastus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja räägib suhtlemisest kuuljate ja kurtide maailmaga.
  • Ungaris Budapestis toimub Eesti Muusika Nädala raames Mari Kalkuni duo kontsert.

NELJAPÄEV,  29. november

REEDE, 30. november

LAUPÄEV, 1. detsember

  • Kell 18 algab Tartus Vanemuise Kontserdimajas rahvusülikooli 99. aastapäeva ball. Balliga tähistatakse Tartu Ülikooli kui esimese eestikeelse ülikooli avamist 1919. aastal.
  • Kell 19 algab Tallinnas Viru Hotellis revüülavastus Forever Young. Lavastus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja räägib vaimuka loo armastusest ja vabadusest, iseseisvusest ja isepäisusest.
  • Kell 19 algab Tallinnas Vanalinna Muusikamajas Reval Folgi kontsert, mis on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Esinevad flöödimängija Säde Tatar ja mandoolamängija Gabbi Dluzewski. Kuulajad viiakse rännakule, mis räägib pärimuse kandmise ja loomise rõõmust, enese otsimisest ja leidmisest ning rändava muusiku elust. 
  • Kell 18 avatakse Narvas endises Baltijetsi tehases Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud Vaba Lava Narva teatrikeskus. Kuni 11. detsembrini toimub teatrikeskuses etenduskunstide nädal, kus tutvustatakse publikule tervet paletti Vaba Lava edasistest tegevustest Narva teatrikeskuses – esietendus, Eesti ja välisteatrite külalisetendused, kontserdid, seminarid, töötoad jne. Nädala programmi leiab Vaba Lava veebilehelt.
  • Pärnus peetakse 2. detsembrini ülemaalist XVIII jõuluvanade konverentsi. Konverents-perepäev on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ning toob kokku oodatavalt 100 punakuube. Perepäeva sisustavad paraadrongkäik, erinevad kontserdid, etendused, konkursid ning töötoad lastele ja täiskasvanutele.
  • Helsingi Taidehallis avatakse Alice Kase, Neeme Külma ja Jass Kaselaane näitus «Alice, Neeme ja Jass». Kunstnike tööd osutavad Eesti kunstile iseloomulikule ruumile toetuvale näitusekooslusele, mis hakkavad mängima kunstihoone 1920ndate sisearhitektuuriga.

PÜHAPÄEV, 2. detsember

  • EV100 juubelimatkad:
    • kell 13 algab FAT rattamatk Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuse juurest. Kahetunnisel seiklusmatkal paksurattalistel jalgratastel pannakse end proovile Põhja-Kõrvemaa künklikul maastikul.
  • Kell 17 algab Tallinna Raekojas kammermuusika kontsert. Esinevad Maia Cabeza (viiul), Vlorent Xhafaj (tšello) ja Irina Zahharenkova (klaver). Kavas on Gabriel Fauré Klaveritrio op. 120 ja Franz Schubert Klaveritrio nr. 1 D 898. Kontsert on Pille Lille Muusikute Fondi PLMF kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles