Ilmus erikujundusega mündikaart

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raul Mee / EV100

Tallinnas Õpetajate Majas toimunud pidulikul aktusel esitleti erikujundusega mündikaarti, mis on pühendatud Eesti Vabadussõja 100. aastapäevale ning Kaitseväe ja Kaitseliidu tegevusele.

„Õpetajate Maja ruumid ning siin sajand tagasi aset leidnud sündmused on olulisel kohal Eesti vabaduse saavutamise teekonnal,“ rõhutas EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. „Eesti valitsus langetas just siin majas saja aasta eest ajaloolise otsuse astuda puhkevas Vabadussõjas vastu võõrastele vägedele. Seda otsust meenutame aktuse ja Eesti Panga mündikaardi esitlusega,“ märkis Kiho.

27. novembril 1918 toimus Õpetajate Majas Eesti Vabariigi Ajutise Valitsuse koosolek eesotsas toonase peaministri Konstantin Pätsiga. Sellel koosolekul võeti vastu otsus asuda Vabadussõtta. Osalenute mälestustes kuvab toonaseid sündmusi nii peaministri rusikalöök kui ka otsustavad sõnad, mida nüüd, sajand hiljem taasesitas Pätsi pojapojapoeg Madis Päts.

„Vabadussõda oli Eesti ajaloos kõige olulisem sõda. Just selle sõja ja selles osalenud relvajõudude mälestuseks otsustas Eesti Pank juba tänavu kevadel anda välja erikujundusega spetsiaalse mündikaardi,“ sõnas Eesti Panga president Ardo Hansson.

Kunstnik Vladimir Taigeri kujundatud mündikaarti on pakendatud üks 2018. aasta kaheeurone ning teine erikujundusega Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks emiteeritud kaheeurone.

Mündikaardid on müügil Omniva e-poes ning Eesti Panga muuseumipoes ja postkontorites. Mündikaarte on valmistatud 5000 tükki ja ühe toote hind on 10 eurot.

Mündikaardi esitlusel tehtud Raul Mee pildigaleriid vaata SIIT 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles