Narvas avatakse uus teatrikeskus

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endises sõjatehase Baltijets vasak tiib ehitati 11 kuuga täiesti uueks ja 1. detsembrist ootab siin külalisi Narva Vaba Lava.
Endises sõjatehase Baltijets vasak tiib ehitati 11 kuuga täiesti uueks ja 1. detsembrist ootab siin külalisi Narva Vaba Lava. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Narvas avatakse laupäeval teatrikeskus Vaba Lava Narva, mille juhatab sisse rahvusvaheline etenduskunstide nädala programm. Uus teatrikeskus on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale.

«Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamine on toonud Ida-Virumaale hulgaliselt tipptasemel festivale, näitusi ja teatrilavastusi,» ütles EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa.

«Vaba Lava Narva avamine on kauaoodatud ja oluline sündmus Eesti kultuurivaldkonnale tervikuna. Uudne teatrikeskus kujuneb loodetavasti kohaliku kultuurielu elavaks keskpunktiks, mis kutsub põnevatest sündmustest osa saama ka inimesi üle terve maailma,» märkis ta.

Vaba Lava tegevjuhi ja juhatuse liikme Kristiina Reidolvi sõnul avatakse uus teatrikeskus etenduskunstide nädala programmiga.

«Rahvusvaheline ja mitmekülgne programm on väga intensiivne ning näitab nädalaga ära, millistel viisidel on võimalik uut teatrihoonet kasutada ja milliseid elamusi ka edaspidi Narvas oodata on.»

Juubeliaastaks valminuda Vaba Lava Narva teatrikeskuses on 216 istekohaga black-box-tüüpi teatrisaal koos abi- ja kontoriruumidega ja 70-ne kohaline stuudiosaal, mida saab kasutada Vaba Lava proovisaalina kui ka Eesti Rahvusringhäälingule teleülekanneteks. Samuti kuuluvad keskuse juurde 50-ne kohaline väike saal ning kohviku- ja galeriiala.

Vaba Laval on majad nii Tallinnas kui ka Narvas. Tallinna Vabas Lavas on teatrimajade ülene üldine ja strateegiline juhtimine ning tugitegevused. Lisaks on kummalgil majal oma kohapealne tiim, kes tegeleb teatrimaja igapäevase administreerimise ja toimimisega.

Teatrikeskuse esimene sündmus on laupäevast 11. detsembrini kestev etenduskunstide nädal, mille avab MTÜ R.A.A.A.M-i uus lavastus «Transiit. Peatage muusika». Soomest on kohal Race Horse Company, kes korraldab lastele tsirkuse töötube ning näitab kaasaegset tsirkust, Rootsi Kuninglik Draamateater annab etendusi visuaal-eksperimentaalse lavastusega «Hedda Gabler», Leedu Riiklik Draamateater toob Narva vaatajani kolmel korral haarava dokumentaalteatri lavastuse «Roheline aas». Lisaks põnevale teatriprogrammile saab nädala jooksul kuulata häid kontserte, vaadata maailmatasemel kino ning osaleda avalikel aruteludel ja seminaridel. 3. detsembril on Vaba Lava Narva stuudiosaalis EV100 raames Igor Kopõtini loeng „«Narva linna keerulisest rollist Eesti Vabadussõjas» ning 5. detsembril toimub seminar rahvusvahelisest koostööst kultuurivaldkonnas. 

Juubeliaastal avatav Vaba Lava Narva teatrikeskuse ehitust toetab kultuuriministeerium ja teatritehnika soetamist Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, etenduskunstide nädal on sündinud kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali, kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali, kultuurkapitali Ida-Virumaa ekspertgrupi, Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna, Integratsiooni Sihtasutuse, Rootsi Instituudi, Rootsi suursaatkonna, Soome Instituudi, Goethe Instituudi ja Saksamaa suursaatkonna koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles