Briti mereväe fregatt on huvilistele avatud

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Reiman / EV100

Sel nädalal jõudis Tallinna Vanasadamasse Ühendkuningriigi mereväe fregatt St Albans, tähistamaks saja aasta möödumist Vabadussõtta pöörde toonud Ühendkuningriigi eskaadri saabumist Eestisse. Laupäeval, 15. detsembril kell 10-14 on St Albans avatud kõigile huvilistele. Samal ajal on huvilistele avatud ka Ugandi. Laevade kõrval saab sel päeval näha Briti sõjatehnikat, mis kuulub Eestis teeniva NATO lahingugrupi koosseisu. 

Ühendkuningriigi mereväe fregatti St Albans tervitasid Tallinna Vanasadamas  Briti suursaadik Theresa Bubbear, kaitseatašee kaptenleitnant Gary Brooks ja kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Indrek Sirel. Fregatti saatsid Vanasadamasse jõudmisel Eesti mereväe laevad, Ugandi pardal jõuab sadamasse mereväe juhataja Jüri Saska. Ugandi seisab praegugi Vanasadamas Briti laeva kõrvale.

Briti suursaadiku Theresa Bubbeari sõnul tunneb ta uhkust, et Ühendkuningriik sai ajaloolisel hetkel Eestile abi pakkuda.

„Selle aasta jooksul mööda Eestit rännates ning Eesti inimestega suheldes olen veel rohkem mõistnud ja tunnetanud, kui oluline oli see hetk Eesti ajaloos ning kui tugev ja kestev on meie riikidevaheline sõprussuhe, mis aastal 1918 alguse sai. HMS St Albans jõudmine Tallinna on märgiks sellest, et nii nagu 100 aastat tagasi, on Ühendkuningriik endiselt Eestiga, ning ka järgmise 100 aasta pärast seisame õlg õla kõrval sama kindlalt,“ rääkis suursaadik.

„Vabadussõda oli Eestile pöördeline sündmus ning Suurbritannia tuli meile appi selle kriitilises punktis,“ sõnas riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

„Igas olukorras on julgem, kui su kõrval on sõber. Suurbritannia ulatas meile sada aastat tagasi abikäe ja on suur rõõm tänavu tähistada üheskoos nii Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva kui ka pikka sõprust,“ lisas Kasterpalu.

Kolmapäeval leiab St Albansi saabumise järel alusel aset Ühendkuningriigi suursaadiku ja laeva kapteni, kaptenleitnant John Cromie vastuvõtt, kus peab kõne peaminister Jüri Ratas ning muusikalist tausta pakub Ühendkuningriigist selleks ürituseks saabunud Royal Artillery Band.

Neljapäeval külastas laeva president Kersti Kaljulaid. Samal päeval peab ta kõne Tallinna Kaitseväe kalmistul, kus asetatakse pärjad Eesti Vabadussõjas langenud Briti meremeeste haudadele.

Laupäeval, 15. detsembril kell 10-14 on St Albans avatud kõigile huvilistele. Samal ajal on huvilistele avatud ka Ugandi. Laevade kõrval saab sel päeval näha Briti sõjatehnikat, mis kuulub Eestis teeniva NATO lahingugrupi koosseisu. 

100 aastat tagasi – 12. detsembril 1918. aastal kell 15 saabusid Tallinna reidile 13 Briti mereväe laeva. Briti eskaader kontradmiral Alexander-Sinclair’i juhtimisel varustas Eestit relvade ja toiduainetega Balti merel kuni 1919. aasta jaanuarini. Selle perioodil tagati Tallinna kaitse, võeti osa Kunda dessandist ning võeti üle kaks Nõukogude Balti laevastiku laeva, mis anti Eesti mereväe kasutusse. Järgmine Briti mereväe eskaader kontradmiral Walter Covani juhtimisel jätkab Eesti toetamist 1919. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles