Eesti Keele Instituudis esitleti uut eesti-soome veebisõnaraamatut

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Soome lipud.
Eesti ja Soome lipud. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nüüdsest on veebis kasutajaile avatud uus sõnaraamat, mis on valminud Soome Kodumaiste Keelte Instituudi ja Eesti Keele Instituudi koostööna. Eesti ja Soome 100. sünnipäevaks valminud sõnaraamat sisaldab ligi 40 000 sõna ja väljendit.

Sõnaraamatu mõte sündis juba 2003. aastal, kui valmis kaheköiteline “Soome-eesti suursõnaraamat”. 

„2015. aasta sügisel jõuti kahe riigi ühise otsuseni välja anda kaks sõnaraamatut, mis mõlemad on seotud riikide tähtpäevaga,“ ütles Eesti Keele Instituudi sõnaraamatute peatoimetaja Margit Langemets.

„Soome Vabariigi 100. sünnipäevaks 2017. aastal sai tasuta kättesaadavaks 2003. aastast pärineva “Soome-eesti suursõnaraamatu” veebiversioon ning Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistab uus eesti-soome sõnaraamat,“ lisas Soome-poolne sõnaraamatu peatoimetaja Heikki Hurtta.

Uue eesti-soome sõnaraamatu andmebaas loodi Eesti Keele Instituudis automaatselt, taaskasutades mitme sõnakogu andmeid. Sõnaraamatu koostamisel on arvestatud sõnade kasutussagedust eesti keeles. Eraldi on tähelepanu pööratud uutele sõnadele, väljenditele, lühenditele, samuti kohanimedele ja teistele pärisnimedele. Sõnaraamat asub Eesti Keele Instituudi kodulehel.

Veebiliideses on kaks keelesuunda ühendatud nii, et hõlpsasti on võimalik mõlemast veebisõnaraamatust otsida nii soome kui ka eesti sõnu ja lauseid.

Sõnaraamatu on koostanud Sofia Björklöf, Anu Haak, Külli Kuusk, Saarni Laitinen, Ilona Paajanen ja Ulla Vanhatalo. Grammatikaekspert on Ülle Viks. Veebiliidese on loonud Indrek Hein. Sõnaraamatu toimetajad on Heikki Hurtta ja Margit Langemets.

Sõnaraamatu patroon on proua Jenni Haukio. Sõnaraamatu ilmumisega tähistatakse Eesti 100. sünnipäeva ja alanud eesti keele aastat. Soome Vabariigi 100. sünnipäevaks 2017. aasta detsembris ilmus vastupidise keelesuunaga soome-eesti veebisõnaraamat.

Esimene eesti-soome sõnaraamat ilmus pisut rohkem kui sada aastat tagasi 1917. aastal Helsingis Lauri Kettuse sulest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles