Tapa vabastamise 100. aastapäeva tähistatakse taaslavastuslahinguga

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõda 100 programmis saab näha mitut näidislahingut
Vabadussõda 100 programmis saab näha mitut näidislahingut Foto: Aron Urb / EV100

9. jaanuaril möödub 100 aastat Tapa vabastamisest Eesti Vabadussõjas. Võidukat vabastuslahingut meenutatakse soomusrong nr. 7 „Wabadus“ saabumisega Tapa raudteejaama ning näidislahinguga Männikumäel. 2019. aastal on EV100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale.

„Täna sada aastat tagasi vabastas Eesti rahvavägi Tapa vaenlastest,“ sõnas Riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

„Täna ja homme peatub sel puhul Tapa raudteejaamas soomusrong, mis Tapale saabudes osaleb ka näidislahingus. Kahe päeva jooksul saab külastada soomusrongis näitust ning osaleda mälestusteenistustel meenutamaks kangelasi, kes meie vabaduse eest langesid,“ lisas Kiho.

Tapa valla kultuurispetsialisti Indrek Jurtšenko sõnul on Männikumäel toimuv taaslavastuslahing üks suuremaid Eestis.

„Lahingus osalejaid on üle kahesaja, koos pealtvaatajate ja abijõududega küündib osalejate arv aga kindlasti üle tuhande. Kõik inimesed on oodatud Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud sündmustest osa saama. Näidislahingul saab ülevaate sajanditagusest lahingutegevusest ja ka sõdurisuppi proovida,“ lisas Jurtšenko.

Kokku toimub jaanuaris viis taaslavastuslahingut:

  • 6. jaanuaril Lahinguväljal,
  • 9. jaanuaril Tapal,
  • 13. jaanuaril Pagaris,
  • 17. jaanuaril Reolas,
  • 19. jaanuaril Narvas.

Vabadussõda 100 sündmused Tapal:

9. jaanuaril

  • Kell 11 Tapa vallutamise näidislahing Männikumäel.
  • Kell 13 mälestusteenistus Tapa vanal kalmistul, kust liigutakse edasi uuel kalmistul toimuvale teenistusele ning viimaks raudteejaama perroonile, kus asetatakse pärg Vabadussõja mälestustahvli juurde.
  • Kell 14 - 18 toimuvad Tapa vaksali lähistel giidituurid soomusrongis. Koolidele ja lasteaedadele kuni kell 15, kõigile kell 15 - 18.
  • Kell 18 tasuta kontsert Tapa Vaksalis, esineb Toetuse Väejuhatuse Kaitseväe ajateenijate ansambel.

10. jaanuar

  • Kell 10 - 17 toimuvad Tapa vaksali lähistel giidituurid soomusrongis. Koolidele ja lasteaedadele kuni kell 15, kõigile kell 15 - 17.

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks toimub 2019. aastal sündmuste sari „Wabaduse teekond“. Lisaks rahvamatkadele toimuvad mitmed näidislahingud ja mälestustseremooniad. Samuti liigub mööda Eestit Soomusrong nr 7 „Wabadus“. Lisainfo Vabadussõja lahinguteel toimuvate sündmuste kohta leiab SIIT.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab kuni 2020. aasta 2. veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 2019. aastal keskenduvad sündmused Eesti Vabadussõja 100. aastapäevale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles