ETV dokumentaalsari käsitleb eestlaste olulisimat sõda uue vaatenurga alt

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentaalsarja autorid on Elo Selirand ja Indrek Treufeldt (pildil).
Dokumentaalsarja autorid on Elo Selirand ja Indrek Treufeldt (pildil). Foto: ERR

Vabariigi juubeliperioodi käesoleva aasta 2019 on pühendatud Eesti Vabadussõjale. Nii linastub esmakordselt ka ETV 16-osaline dokumentaalsari “Vabadussõja lugu”, mis jutustab eestlaste olulisimaist sõjast uue vaatenurga alt. Esimene osa jõuab keraanile pühapäeval, 13. jaanuaril kell 18.45.

“Vabadussõja lugu” on haarav tagasivaade ajale, kui maal, mis oli saanud riigina toimida vaid paar nädalat, puhkes sõda. 16 osa vältel käsitlevad sarja autorid Elo Selirand ja Indrek Treufeldt Eesti ajaloo üht olulisimat perioodi, kus korraga olid sõjas kõik, mitte üksnes püssidega mehed rindel.

Kuidas tühja riigikassaga saada sõdurile selga sinel ja lõunaks suppi ning kust võtta vooride veoks hobuseid või tabada vaenlase spioone. Need on vaid mõned Vabadussõda puudutavad teemad, millest uues sarjas juttu tuleb.

Dokumentaalsarja ilmestavad haruldased ajaloolised materjalid, sealhulgas  jõuavad vaatajate ette arhiividesse talletatud fotod, dokumendid ja inimeste meenutused. Ajaloolisi sündmusi aitavad tõlgendada ajaloolased ning erinevate valdkondade eksperdid, teiste seas relvade asjatundjad, meditsiiniajaloolased ja majandusteadlased.

"Vabaduse lugu" jutustab märgilistest lahingutest ja persoonidest ning annab lisaks ülevaate sõja kulgemisest.

Ent see lugu ei lõpe viimase püssilasuga 1920. aastal.

Kuidas mõjus sõda noortele koolipoistele? Missugusele positsioonile ühiskonnas tõusid Vabadussõja järel naised? Dokumentaalsari aitab mõista Vabadussõja erinevaid tahke tutvustades võtmesündmuste kõrval ka sõjaga kaasnevaid psühholoogilisi väljakutseid ning argiseid teemasid nagu probleemid riietuse või laastavate nakkushaigustega.

Dokumentaalsarja režissöör on Toorion Ojaperv. Sari valmib koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseumiga ning kuulub Eesti juubeliperioodi Vabadussõda 100 programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles