Võidukaid lahinguid Ida-Virumaal meenutatakse lavastuslahinguga Pagaris

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järve, Kohtla, Pagari ja Sompa külas toimunud Vabadussõja lahingud olid raskeimad. Fotol on Tapal toimunud taaslavastuslahing.
Järve, Kohtla, Pagari ja Sompa külas toimunud Vabadussõja lahingud olid raskeimad. Fotol on Tapal toimunud taaslavastuslahing. Foto: Aron Urb / EV100

Pühapäeval, 13. jaanuaril möödub 100 aastat võidukatest Vabadussõja lahingutest Ida-Virumaal. Järve ja Pagari lahinguid meenutatakse mälestussündmustega ning taaslavastuslahinguga Pagari mõisapargis, kuhu väljuvad eribussid Kohtla-Järvelt, Jõhvist ja Avinurmelt. 2019. aastal on EV100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale.

„Sada aastat tagasi peeti Ida-Virumaal tormikaid lahinguid, et sundida võõrväed Eestimaalt välja,“ ütles Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. „Võidukate Järve lahingu ja Pagari lahingu meenutamiseks toimuvad mälestussündmused ja näidislahing Pagari mõisapargis,“ lisas ta.

Alutaguse maleva pealiku major Mati Kuusvere sõnul olid Järve, Kohtla, Pagari ja Sompa külas toimunud Vabadussõja lahingud rasked. „Ohvriterohkeim lahing oli Järve ja Kohtla külas, kuhu jätsid oma elu kümme Kalevi Maleva võitlejat. Nende mehed ei langenud asjata, sest 17. jaanuaril 1919 helisesid kirikukellad, mis lõpetasid 39 päeva kestnud enamlaste võimu Jõhvis,“ nentis major Kuusvere.

Järve lahingu mälestussündmused

  • Kell 11 algab Kohtla-Järvel Vabadussõja ausamba juures mälestustseremoonia hümni laulmisega.
  • Järgneb KL Alutaguse maleva esindaja Kalev Nauri ajalooline ülevaade Järve lahingust ning Kalevi JVP esindaja ülevaade Kalevi jalaväepataljoni ajaloost ja tänapäevast.
  • Kell 11.25 Kohtla-Järve linnavalitsuse esindaja sõnavõtt.
  • Kell 11.30 asetatakse mälestussamba juurde pärjad ning kõlavad aupaugud.
  • Kell 11.50 suundutakse Pagarile.

Pagari lahingu mälestussündmused

  • 12.30 toimub Pagari mõisapargis näidislahing.
  • 12.55 rivistus ja liikumine Vabadussõja ausamba juurde. Mälestusteenistusel kõlab hümn, kõnedega esinevad Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar ja Kaitseliidu Alutaguse maleva ülema major Mati Kuusvere.
  • Kell 13.30 asetatakse mälestussamba juurde pärjad ja kõlavad aupaugud.
  • Kell 13.45-15 palutakse tõllakuuris sõdurisuppi ja kindralikringlit. Mõisapargis on avatud tehnikanäitus.

Pagari mõisapargis toimuvale näidislahingule liiguvad eribussid. Busside graafik:

  • Kell 11.40 väljub Jõhvist viadukti all asuvast parklast buss; 
  • Kell 11.40 Kohtla-Järvelt Prestone eest,
  • Kell 10.30 Avinurmest Konsumi eest (Lisaks peatus kell 11.15 Iisakus bussijaamas ning 11.50 Mäetagusel bussijaamas).
  • Tagasisõit samadel suundadel Pagarist orienteeruvalt kell 14.45.

13. jaanuaril tähistatakse samuti 100 aasta möödumist Rakvere linna vabastamisest Vabadussõjas. Lähemalt loe sündmuste kohta SIIT.

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks toimub 2019. aastal sündmuste sari „Wabaduse teekond“. Lisaks rahvamatkadele toimuvad mitmed näidislahingud, mälestustseremooniad ning mööda Eestit liigub ringi soomusrong nr. 7 „Wabadus“. Lisainfo Vabadussõja lahinguteel toimuvate sündmuste kohta leiab SIIT.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab kuni 2020. aasta 2. veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 2019. aastal keskenduvad sündmused Eesti Vabadussõja 100. aastapäevale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles